REUTERS

Dalai lama: "Vrouwelijke dalai lama moet aantrekkelijk zijn"

Maandag postte de BBC een interview met de dalai lama op haar website. In het gesprek van journalist Clive Myrie met de belangrijkste geestelijke van het Tibetaanse boeddhisme kwamen onder andere de vluchtelingencrisis en de bestrijding van IS ter sprake.

De dalai lama pleitte voor meer medeleven: Europese landen moeten niet alleen vluchtelingen opvangen, maar overheden moeten ook proberen vrede te brengen in de onrustige landen zelf, vindt de monnik. Daarbij vraagt hij om een vreedzame oplossing: hij is geen voorstander van militair ingrijpen. Daarnaast roept de geestelijke leider op om de negatieve handelingen van de IS-strijders niet te generaliseren naar de hele moslimgemeenschap: "Je kan niet de hele islam de schuld geven of generaliseren. De islam is net zoals elke andere religie: de essentiële boodschap is er één van liefde en vergiffenis".

Myrie vroeg de monnik of er een vijftiende reïncarnatie van de dalai lama zal zijn na hem en zo ja, "kan de volgende dalai lama een vrouw zijn?" "Ja", antwoordde de boeddhist: "De vrouw heeft biologisch gezien meer potentieel om liefde en affectie te tonen". Hij vertelde dat een journalist in Parijs hem een tijdje geleden dezelfde vraag had gesteld en dat hij een gelijkaardig antwoord had gegeven.

"Ik vind dat vrouwen in de meer problematische wereld van vandaag, belangrijkere rollen op zich moeten nemen", aldus de monnik. "En dan zei ik tegen de reporter, als er een vrouwelijke Dalai Lama komt, dan moet haar gezicht heel aantrekkelijk zijn".

Myrie vroeg of de dalai lama dan letterlijk bedoelde dat er alleen maar een vrouwelijke dalai lama mag zijn als ze mooi was. "Ik bedoel: als er een vrouwelijke dalai lama komt, dan moet die vrouw heel aantrekkelijk zijn, anders heeft het weinig zin", aldus de boeddhist. Op de vraag of hij een grapje maakt, antwoordde de dalai lama lachend: "nee, het is waar".

Het is niet duidelijk of we de opmerking van de dalai lama al dan niet met een korreltje zout moeten nemen, al plaatste hij zijn antwoord wel meteen in perspectief door er lachend aan toe te voegen dat hij zijn eigen succes ook aan zijn knap uiterlijk te danken heeft.      

Lees meer