3 Amelie Linsey en haar broer Daniel bevonden zich in het Shangri-La hotel toen een zelfmoordterrorist zich opblies.
rv Amelie Linsey en haar broer Daniel bevonden zich in het Shangri-La hotel toen een zelfmoordterrorist zich opblies.

Daniel (19) en Amelie (15) konden ontkomen uit ontbijtzaal na eerste explosie, maar dan volgde tweede bom

Een Britse broer en zus ontsnapten nipt aan de terrorist die zichzelf opblies in de ontbijtzaal van het Shangri-La hotel op Sri Lanka. Toen ze wegvluchten naar de hal werden ze daar echter opgeschrikt door een tweede bom. Daniel (19) en Amelie (15) Linsey zouden het niet overleven. Hun vader doet het verhaal over de onbeschrijflijke hel waarin het gezin verzeilde op paaszondag.

De Britse tieners waren aan het ontbijten met hun vader Matthew, een Amerikaanse bankier, in het luxehotel in hoofdstad Colombo toen de horror hen van het ene moment op het andere overviel tijdens de laatste dag van hun vakantie. Normaal hadden ze op paaszondag naar huis moeten vliegen. Maar de Amerikaan moest na het bloedbad alleen naar Londen terugkeren - zonder zijn oogappels.

“Je kan onmogelijk beschrijven hoe verschrikkelijk het was. Mensen schreeuwden. Ik was samen met mijn kinderen in de ontbijtzaal. Ik wist eerst niet of ze oké waren, het was erg donker na de explosie. Ik was bang dat er nog een ontploffing zou volgen. We renden de zaal uit naar de liften - en dan was er nog een ontploffing”, vertelde de ontredderde man aan The Times.

3 De ravage in het hotel was enorm.
AP De ravage in het hotel was enorm.

Bewusteloos

“Mijn kinderen waren allebei bewusteloos. Ik kon ze niet verplaatsen. Mijn zoon leek er slechter aan toe dan mijn dochter. Ik probeerde hem weer bij bewustzijn te krijgen” aldus Matthew.

“Een dame zei dat ze zich over mijn dochter zou ontfermen. Ik droeg mijn zoon naar een ambulance die beneden stond te wachten. Hij werd in allerijl naar het ziekenhuis gevoerd. Ik riep: ‘Help mijn zoon alstublieft, help hem alstublieft’.”

“Ik dacht op dat moment nog dat mijn dochter beter af was en de aanslag had overleefd. Ik kon haar niet onmiddellijk vinden omdat ik bij mijn zoon was gebleven”, legde de vader uit.

3 Soldaten bewaken de ingang van het Shangri-La hotel.
AFP Soldaten bewaken de ingang van het Shangri-La hotel.

Interne bloedingen

Amelie leek op het eerste gezicht immers niet ernstig gewond. Uiterlijk vielen er geen verwondingen waar te nemen. Maar ook zij was naar het hospitaal gebracht. Daar bleek dat ze veel interne bloedingen had.

Daniel en Amelie zouden niet meer wakker worden, vertelde Matthew. De familie van de tieners vermoedt dat ze beiden op slag dood waren. Het grote verlies is met geen woorden te beschrijven. “We zijn gebroken. Je denkt nooit dat dit jou zal overkomen. We missen hen zo verschrikkelijk hard.”

Matthew is alleen moeten terugkeren naar zijn vrouw en twee andere zonen in Londen. Het gezin heeft besloten om het nieuws over de aanslagen niet meer te volgen. De berichtgeving over het feit dat het bloedbad op basis van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten mogelijk had kunnen voorkomen worden, is te pijnlijk.

Bij de aanslagen op meerdere hotels en kerken op het eiland lieten 310 mensen het leven. Maar die dodentol kan nog oplopen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer