3 J.B. Pritzker werd geboren in 1965 en komt uit de familie die de Hyatt-hotelketen bezit.
AP J.B. Pritzker werd geboren in 1965 en komt uit de familie die de Hyatt-hotelketen bezit.

Dankzij deze miljardair is Trump niet langer rijkste politicus van Amerika

President Donald Trump is niet langer de rijkste politicus van Amerika. Als Jay Robert ‘J.B.’ Pritzker binnenkort aantreedt als gouverneur van de staat Illinois, komt hem die eer te beurt. De miljardair behoort tot de familie die eigenaar is van de Hyatt-hotelketen, en kreeg tijdens zijn campagne steun van ex-president Obama.

Pritzker kwam op voor de Democraten en werd verkozen als gouverneur in Illinois. Tijdens zijn campagne spendeerde hij maar liefst 171,5 miljoen dollar, van zijn eigen geld. Veel minder boterhammetjes zal hij daardoor niet gegeten hebben, want zijn fortuin is geschat op 3,2 miljard dollar. En dat is meer dan het vermogen van de zittende president. Volgens Forbesbezit Donald Trump 3,1 miljard dollar. Een jaar geleden was dat nog 3,7 miljard.

Pritzker wordt de rijkste gouverneur in de recente Amerikaanse geschiedenis. Volgens Business Insider is hij ook de op één na rijkste Amerikaanse politicus in functie, na de voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg. Zijn vermogen wordt geschat op 46,4 miljard dollar.

SpaceX

Trump is naar eigen zeggen een selfmade-miljardair, maar dat geldt niet voor Pritzker. Zijn oom richtte in 1957 de hotelketen Hyatt op. Die werd gerund door zijn broer Donald, de vader van de pas verkozen gouverneur van Illinois. “Ik besef dat ik geluk heb gehad, met een goede familie en de middelen om mijn dromen te kunnen najagen”, zei hij in 2017 bij het begin van zijn campagne. Midden jaren ’90 richtte hij samen met zijn broer de Pritzker Group op, die eigenaar is van een aantal bedrijven en mee investeert in raketbouwer SpaceX van Elon Musk.

3 Tijdens zijn campagne  begin deze maand kreeg Pritzker steun van ex-president Barack Obama.
Photo News Tijdens zijn campagne begin deze maand kreeg Pritzker steun van ex-president Barack Obama.

Clinton en Obama

De zus van ‘J.B.’ Pritzker, Penny - ook miljardaire - was in de regering van president Barack Obama een tijdje minister van Handel. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016, gaf Pritzker meer dan 14 miljoen dollar steun aan de Democraten, onder meer voor de campagne van Hilary Clinton. In 2008 steunde hij ook al de campagne van Barack Obama.

3 Penny Pritzker, de zus van ‘J.B.’, was in de regering van Obama een tijdje minister van Handel.
EPA Penny Pritzker, de zus van ‘J.B.’, was in de regering van Obama een tijdje minister van Handel.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diane Bernaerts

    Trump was op 8-jarige leeftijd al miljardair dank zij schimmige fiscale constructies van zijn vader, dus hoezo "selfmade miljardair"? "Naar eigen zeggen", ja, maar na meer dan 4300 leugens in 2 jaar weten we al wat dàt betekent.

  • Freddy De Vos

    Trump heeft zijn kapitaal te danken aan zijn rijke ouders!

Lees meer