Travis Elwell en zijn slachtoffer Emily Javadi
kos Travis Elwell en zijn slachtoffer Emily Javadi

Dankzij ongebruikelijke straf zal dronken bestuurder nooit de dag vergeten dat hij Emily doodreed

Travis Elwell had veel te diep in het glas gekeken toen hij een vrouw van de weg maaide in de Amerikaanse staat Texas. Emily Javadi overleefde de klap niet. De dronken bestuurder zal nooit de dag vergeten waarop hij het leven nam van deze "buitengewone" vrouw. Daar zorgde de rechter voor met een ongewone straf.

Het was op 10 februari 2015 dat de 23-jarige Elwell ver boven zijn theewater was en nooit achter het stuur had mogen kruipen. Hij had meer dan tweemaal de toegestane hoeveelheid promille alcohol in zijn bloed.

Zijn BMW reed frontaal in op Emily terwijl ze haar wagen aan het inladen was. Ze stierf een uur later aan haar verwondingen.

De familie van het slachtoffer verklaarde dat ze geen levenslange gevangenisstraf voor de dader wenste. Ook de openbaar aanklager vond net zoals de verwanten van Emily dat het inhumaan zou zijn om Elwell jarenlang van zijn kind te scheiden. En vorige week ging de rechter daarmee akkoord.

Hij koos voor een lichte celstraf van 120 dagen. Daarnaast zal de bestuurder elk jaar een week naar de gevangenis moeten telkens op de dag dat Emily door zijn toedoen het leven liet. En dit tijdens de komende 9 opeenvolgende jaren.

De dader moet zich ook aan bepaalde voorwaarden houden. Zo mag hij geen alcohol consumeren, moet hij naar vergaderingen van de AA (Anonieme Alcoholisten), en zal hij over zijn dronken rijgedrag moeten spreken binnen het kader van zelfhulpgroepen.

De familie van het slachtoffer verklaarde te hopen dat de ongewone straf Elwell zal aanzetten om zijn leven weer op de rails te krijgen.

De begrafenis van Emily werd door meer dan 1.000 mensen bijgewoond. "Ze was bijzonder omdat ze zo gewoon was. Ze was lief en bedachtzaam en zo wist ze duizenden mensen te raken", aldus familievriend Mark Landson.

Lees meer