Bij 2208 klanten van de luchtvaartmaatschappij maakten de daders ook creditcardgegevens buit.
REUTERS Bij 2208 klanten van de luchtvaartmaatschappij maakten de daders ook creditcardgegevens buit.

Dataroof bij easyJet: hackers stelen gegevens van 9 miljoen klanten

Vliegmaatschappij easyJet is getroffen door een grote dataroof. Hackers hebben toegang gekregen tot de gegevens van 9 miljoen klanten. Het gaat onder meer om hun mailadressen en reisplannen. Bij 2208 klanten maakten de daders ook creditcardgegevens buit, aldus easyJet. Paspoortgegevens zouden niet zijn buitgemaakt. Momenteel wijst alles in de richting van een groep Chinese hackers.

Het is niet bekend door wie de roof is uitgevoerd, maar easyJet spreekt van “een aanval van een zeer geavanceerde bron”. Volgens de vliegmaatschappij zijn er geen aanwijzingen dat persoonlijke informatie is misbruikt. Informatie over reisplannen kan wel worden gebruikt voor phishing, waarbij mensen schadelijke maar echt ogende links toegestuurd krijgen.

EasyJet zegt dat het al contact heeft opgenomen met de mensen van wie de creditcarddata waren buitgemaakt, en dat het in de komende dagen de anderen informeert. “Als we geen contact met je opnemen, is er geen toegang geweest tot je informatie”, laat easyJet weten. Het bedrijf heeft het cybersecuritycentrum van de Britse overheid en de Britse privacywaakhond op de hoogte gebracht.

EasyJet spreekt van “een aanval door een zeer geavanceerde bron”. “Er is geen bewijs dat enige persoonlijke informatie van welke aard dan ook is misbruikt”, benadrukt de maatschappij. De getroffen klanten krijgen het advies om maatregelen te nemen om mogelijke phishing tegen te gaan. Zo wordt hen gevraagd om alert te zijn voor mogelijke nepmailtjes.

De middelen en technieken die de hackers gebruikten, doen vermoeden dat het om een groep Chinese hackers gaat die de voorbije maanden al meerdere luchtvaartmaatschappijen viseerde. Dat vertelden twee bronnen die op de hoogte zijn van het onderzoek aan Reuters.

Lees ook:

Easyjet verdenkt bedrijfstop van corruptie en looft ‘verklikpremie’ van 5 miljoen uit

En weg is uw geld: hoe digitale dieven te werk gaan (+)

Raymond (81) stortte al zijn spaargeld aan vals internetliefje: “Het kan iedereen overkomen” (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer