De Britse premier David Cameron.
REUTERS De Britse premier David Cameron.

David Cameron met twee voeten vooruit: "Labour is nu bedreiging nationale veiligheid"

Na de verkiezing van de linkse kandidaat Jeremy Corbyn tot voorzitter van de Labourpartij, heeft de Britse premier David Cameron gereageerd. En hoe. In een tweet noemde hij Labour "een bedreiging voor onze nationale veiligheid, onze economische veiligheid en de veiligheid van uw gezin".

Corbyn haalde het gisteren overtuigend in de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen bij oppositiepartij Labour. Hij verpletterde zijn drie tegenstanders met meer dan 59 procent van de stemmen. Corbyn, die eerst kansloos werd geacht wegens zijn felle linkse compromisloze standpunten, maakte pas de jongste weken opgang binnen de socialistische partij.

Velen gaan ervan uit dat premier David Cameron en zijn Conservatieve Partij heimelijk opgetogen zijn met Corbyns overwinning: Labour ziet door de ruk naar links alle kans op een toekomstige verkiezingsoverwinning door de neus geboord, zo klinkt het. Toch heeft Cameron nu erg fel uitgehaald naar de nieuwe voorzitter van zijn concurrenten. "De Labourpartij is nu een bedreiging voor onze nationale veiligheid, onze economische veiligheid en de veiligheid van uw familie", zo tweette hij vanmorgen.

Ook scepsis binnen de fractie

Terwijl hij de steun geniet van het merendeel van de leden en de machtige vakbonden, heerst er ook binnen zijn fractie veel scepsis over de radicaal-linkse koers die Corbyn voor ogen staat. Nog geen twintig van de 232 kamerleden hebben hun stem verleend aan de man die al jaren bekend staat als de meest fanatieke rebel binnen de partij, zeker in het Blair-tijdperk.

Zeven vooraanstaande leden van de partij zeiden al Corbyn niet als leider te willen en overwegen op te stappen. Ook de analyses van sommige Britse kranten zijn messcherp: "Dit is de dag waarop de Labourpartij gestorven is", zo was de toon gisteren.

Lees meer