Pieter De Crem.
Photo News Pieter De Crem.

De Crem wil snel werk maken van speciale rechtbank voor ‘foreign fighters’ ter plaatse

Er zijn voldoende buffers die kunnen verhinderen dat Syriëstrijders "onder de waterlijn" naar Europa terugkeren, maar er moet nu snel gehandeld worden om ervoor te zorgen dat ze in de regio berecht worden. Zo heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem in het VRT-programma Terzake gereageerd op de mogelijke impact van het Turkse offensief in het noorden van Syrië.

Het Turkse offensief tegen de Koerdische strijders in het noorden van Syrië doet opnieuw vragen rijzen over de beveiliging van de kampen waar ‘foreign terrorist fighters’ vastgehouden worden. Wordt het risico opnieuw groter dat ze de benen kunnen nemen en naar Europa terugkeren? De kwestie is dinsdag door een zevental betrokken landen besproken in de marge van een Europese ministerraad in Luxemburg.

"Je kan het risico nooit uitsluiten, maar eigenlijk heeft niemand er belang bij dat die kampen zouden worden opengemaakt. De Franse en Engelse troepen zullen ervoor zorgen dat de mensen in die kampen blijven in afwachting van het proces dat ze daar zullen krijgen", reageerde De Crem. Hij merkt ook op dat ze enkel via Turkije over land naar Europa kunnen gaan. "Turkije zal nooit toelaten dat IS-strijders, foreign fighters, terroristen zich ook maar op hun grondgebied begeven".

De "buffers" zijn er dus, maar dat neemt volgens De Crem niet weg dat er nu snel werk moet gemaakt worden van de berechting van de foreign fighters in de regio waar de misdaden hebben plaatsgevonden. "We hebben met de zeven landen samengezeten en we zijn ervan overtuigd dat de berechting in de regio moet gebeuren", aldus de minister. Hij meent dat er daarvoor "een speciale rechtbank" opgericht moet worden, "die we ook zullen moeten betalen".

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • veerle ballegeer

    Toch één politieker met verstand!!

  • goethals michel goethals

    het belangrijkste wat er nu te doen staat in europa is een europees leger oprichten..... Europa moet zelf en krachtig en goed uitgebouwd leger hebben.....dat is onze veiligheid en geen geschenken meer aan ontwikkeling en andere dictators.

Lees meer