De eerste groepsfoto van de nieuwe uitgebreide bemanning van het ISS.
NASA De eerste groepsfoto van de nieuwe uitgebreide bemanning van het ISS.

De eerste groepsfoto: astronauten van Crew Dragon verwelkomd in ruimtestation ISS

De Crew Dragon werd gisteravond gelanceerd, maar intussen heeft de capsule zich vastgehecht aan het Internationaal Ruimtestation ISS en zijn de twee astronauten verwelkomd door de bemanning. Na een een eerste groepsfoto en een kleine welkomstceremonie volgen voor astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley 110 dagen aan boord van het ISS.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hurley en Behnken vervoegen in het ISS hun landgenoot Chris Cassidy en de Russische kosmonauten Anatoli Ivanistsjin en Ivan Vagner.De Amerikaanse astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zijn deze namiddag aangekomen in het Internationaal Ruimtestation ISS na een tocht van ongeveer 19 uur. Het is de eerste keer ooit dat er astronauten met een commerciële raket de ruimte in geschoten zijn.

De aanhechting aan het ISS was een heus huzarenstukje: het ruimtestation vliegt namelijk met zo’n 27.000 kilometer per uur. De Crew Dragon vloog nog sneller en moest net voldoende vertragen om zich te kunnen vasthechten. Die procedure verliep volledig automatisch.

Het duurde ruim twee uur voor Behnken en Hurley aan boord konden gaan nadat hun capsule aan het ISS was gekoppeld. Die procedure duurde zo lang, omdat de ruimte tussen de Dragon Crew-capsule en het ruimtestation eerst nog in gereedheid moest gebracht worden. In die ruimte was namelijk eerst geen atmosfeer. Na de aaneenschakeling moest er lucht in gepompt worden, waarna er ook nog werd gecontroleerd op eventuele lekken.

De twee astronauten zullen nu 110 dagen aan boord van het ISS verblijven.

Lees ook:

Zelf de Crew Dragon besturen? Dat kan met deze online simulator van SpaceX

Amerikaanse astronauten schrijven geschiedenis: herbekijk hier lancering van de Crew Dragon

Deze twee beste vrienden zitten aan het stuur van de allereerste bemande commerciële ruimtevlucht

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gert Veer

    Vroeger, toen de dieren nog konden praten, moesten processoren gecertificeerd zijn om in de ruimte te worden gebruikt, omdat straling fouten kan veroorzaken. Dat was waarom instrumenten traag en rudimentair waren. Met de huidige gesofistikeerde, volledig computergestuurde technologie vraag ik me af of die processorbeperkingen nog steeds gelden, het lijkt er in ieder geval niet op: dit is ruimtevaart van de 21e eeuw, indrukwekkend! Mensen als Musk, met veel ideeën en nog meer geld, zijn nodig!

  • Monique Mestdagh

    En dat alles dank zij Wernher von Braun. Zonder hem zou men nooit zover geraakt zijn.

Lees meer