3 Strijders van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) schieten een projectiel af op posities van het Syrische leger bij Khan Sheikhoun in de regio Idlib.
AP Strijders van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) schieten een projectiel af op posities van het Syrische leger bij Khan Sheikhoun in de regio Idlib.

Exclusief voor abonnees

De eindstrijd van de oorlog in Syrië: een giftige mix van belangen

Het kalifaat van IS mag dan zijn verdwenen, de Syrische oorlog is nog steeds een giftige mix van politieke belangen en radicale ideologieën. De bloederige eindstrijd ontvouwt zich nu langzaam in en rond de provincie Idlib, het laatste gebied dat nog in handen is van de oppositie.

In het noordwestelijke hoekje van Syrië, tegen de Turkse grens, is het een drukte van belang: er zijn Syrische militairen, Russische soldaten, Turkse legereenheden, jihadistische terroristen, Arabische milities, Koerdische strijders en van alles ertussenin. En oh ja: er leven ook nog zo’n drie miljoen burgers, deels in vluchtelingenkampen en kapotgeschoten huizen.

De oorlog in Syrië duurt al acht jaar, maar het eindspel lijkt zich hier af te spelen. Lokaal en op internationaal geopolitiek niveau. Waar jihadisten tegen jihadisten vechten en Syrische vliegtuigen vorige week een Turks militair konvooi bestookten. Wat zijn de belangrijkste conflicten en waarom zijn er nog tientallen Nederlandse jihadisten in het gebied?

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Janssens

    Het West heeft dit probleem zelf in de hand gewerkt , ze hebben IS lang geholpen om Assad weg te krijgen ! Tijd dat ze in Europa eens voor eigen deur gaan keren inplaats van zich te bemoeien met andere landen !

  • Jean Vermote

    Wat de linkse media ook ons wil wijsmaken, de enige echte uitweg van het conflict is via Assad en zijn echte Syriërs , al die zogenaamde vrijheid strijders zijn nog veel radicaler en moorddadig dan wat Assad ooit uitvoerde, maar de Westerse (onder Obama) media zag maar één kant en is vaak bedrogen geweest.

Lees meer