2 Burgemeester van Palermo Leoluca Orlando stapte in de politiek nadat zijn vriend en politicus Piersanti Mattarella door de maffia werd vermoord. Hij zuiverde de politiek van maffiainvloeden en wil de EU nu dwingen de verblijfsvergunning voor migranten af te schaffen.
Kos Burgemeester van Palermo Leoluca Orlando stapte in de politiek nadat zijn vriend en politicus Piersanti Mattarella door de maffia werd vermoord. Hij zuiverde de politiek van maffiainvloeden en wil de EU nu dwingen de verblijfsvergunning voor migranten af te schaffen.

De Italiaanse burgemeester die de maffia versloeg en nu Europa wil dwingen migranten op te nemen

Hij stond zelf op de zwarte lijst van de maffia, maar dwong de misdaadorganisatie in hun bolwerk Palermo op de knieën. Nu richt Leoluca Orlando, de burgemeester van Palermo, zijn pijlen op Europa. Reeds in de zomer van 2015 beschuldigde hij de EU ervan zich schuldig te maken aan volkerenmoord. Hij verwijt de Europese leiders dat ze geen veilige doorgang kunnen garanderen voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging. Vandaag pleit hij voor het afschaffen van de verblijfsvergunning voor migranten. Hij wil de EU overtuigen hen bewegingsvrijheid binnen de unie te verlenen en biedt zijn stadsbeleid aan als blauwdruk voor de integratie van migranten.

"Europa zal in de toekomst verantwoordelijk gesteld worden voor deze volkerenmoord. Precies zoals we het fascisme van de nazi's 70 jaar geleden verantwoordelijk stelden voor genocide", zo sprak Orlando in de zomer van 2015, nadat hij op de kade in Palermo overlevenden had begroet van de ramp met de gekapseisde vluchtelingenboot voor de kust van Libië.

"Elk verbod veroorzaakt misdaad"
"Het is onmogelijk de menselijke mobiliteit te stoppen. Als je dat met geweld een halt probeert toe te roepen, zijn we schuldig aan volkerenmoord. Elke vorm van verbod veroorzaakt geweld en georganiseerde misdaad. Alle Europese landen zijn even schuldig aan deze genocide. Ik wens later te kunnen zeggen dat ik er niet aan heb deelgenomen", verklaarde Orlando.

Telkens een boot met geredde migranten en vluchtelingen de haven van Palermo binnenvaart, gaat Orlando hen begroeten. "Welkom", zegt hij dan. "Het ergste is voorbij. Jullie zijn nu burgers van Palermo."

Strijd tegen maffia
Leoluca Orlando dankt zijn bekendheid niet aan zijn verdediging van de rechten van migranten, maar aan zijn strijd tegen de maffia in de jaren 80 en 90. In 1980 werd zijn vriend Piersanti Mattarella, de regionale president van Sicilië, door de maffia vermoord. Achter de moord zaten leden van zijn eigen partij. Orlando, die een academische carrière op het oog had, besloot in de politiek te gaan om "het Siciliaanse politieke systeem te zuiveren van de maffia".

Vandaag bestaat de maffia nog wel in Palermo, maar hun politieke macht is onbestaande. Orlando stond ooit  op de zwarte lijst van de misdaadorganisatie naast de namen van rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, die in 1992 bij bomaanslagen omkwamen.

Slavernij en volkenmoord
Twee jaar geleden werd Mattarella's broer Sergio president van Italië. Orlando wist dat de dood van zijn vriend niet voor niets was geweest. Nu, op zijn 69ste, heeft hij zich een nieuw doel gesteld: de EU overtuigen migranten bewegingsvrijheid te schenken.

"We moeten de verblijfsvergunning afschaffen", zegt hij over het officiële document dat een migrant nodig heeft om wettelijk in een land te kunnen verblijven waarvan hij geen staatsburger is. Orlando wil de vergunning afschaffen omdat ze vaak niet wordt toegekend en heel wat migranten zo in de illegaliteit verzeilen, wat hen kwetsbaar maakt voor uitbuiting en uitsluiting.

"Mensen hebben het recht op zoek te gaan naar een beter leven", zegt Orlando, die het hypocriet vindt dat er onderscheid wordt gemaakt tussen politieke en economische migranten. "Als je leven op het spel staat omdat je land in oorlog is, ben je welkom. Maar als je doodgaat omdat je niets te eten hebt, blijf je in de kou staan. Dat slaat nergens op. Economische migranten zijn de meest kwetsbare omdat ze geen recht hebben op een verblijfsvergunning."

"Europa maakt zich schuldig aan slavernij en volkerenmoord als het op migratie aankomt", zegt Orlando. "Mensen uit Syrië laten we duizenden dollars aan mensensmokkelaars betalen om hun leven te riskeren", voegt hij toe, verwijzend naar de 5.000 migranten die vorig jaar verdronken in de Middellandse Zee.

We moeten de verblijfsvergunning afschaffen. Mensen hebben het recht op zoek te gaan naar een beter leven. Als je leven op het spel staat omdat je land in oorlog is, ben je welkom. Maar als je doodgaat omdat je niets te eten hebt, blijf je in de kou staan. Dat slaat nergens op

Leoluca Orlando
2 Een bootje met vluchtelingen aan de Libische kust. "Mensen uit Syrië laten we duizenden dollars aan mensensmokkelaars betalen om hun leven te riskeren", zegt Orlando, verwijzend naar de 5.000 migranten die vorig jaar verdronken in de Middellandse Zee.
AP Een bootje met vluchtelingen aan de Libische kust. "Mensen uit Syrië laten we duizenden dollars aan mensensmokkelaars betalen om hun leven te riskeren", zegt Orlando, verwijzend naar de 5.000 migranten die vorig jaar verdronken in de Middellandse Zee.

Landbouw en spookdorpen

Orlando is er net van overtuigd dat Europa migranten nodig heeft. "Niemand wil bijvoorbeeld nog in de landbouw werken, hele gebieden raken ontvolkt, dorpen staan leeg. Migranten kunnen die gebieden weer tot leven brengen. Europa, met een bevolking van 600 miljoen, kan makkelijk migranten absorberen."

Zijn enthousiasme over migranten is des te opmerkelijk: Orlando is immers burgemeester van een van de armste steden van Italië, waar bijna een kwart van de inwoners werkloos is. De voorbije twee jaar kwamen 400.000 migranten aan op Sicilië, dat 5 miljoen inwoners telt. Gevraagd of de armen in Palermo blij zijn met die instroom, stelt Orlando: "Ik werd tot burgemeester verkozen met 74 procent van de stemmen. Dat betekent dat de mensen me gelijk geven. Onverdraagzaamheid leeft niet in het hart van de mensen, maar in de hoofden van politici."

Ik werd tot burgemeester verkozen met 74% van de stemmen. Dat betekent dat de mensen me gelijk geven. Onverdraagzaamheid leeft niet in het hart van de mensen, maar in de hoofden van politici

Leoluca Orlando

Weer oog in oog met maffia

Volgens Orlando promoot het Europese migratiebeleid net de georganiseerde misdaad. "In mijn strijd tegen de verblijfsvergunning sta ik weer oog in oog met de maffia, want die heeft de verblijfsvergunning nodig. Zij hebben die illegaliteit en de verboden nodig, daar leven ze van."

Orlando zegt voorts dat zijn visie op migratie mee werd gevormd door zijn persoonlijke ontmoetingen met migranten die aankomen in de haven van Palermo. "Zo ontmoette ik een meisje van veertien uit Congo. Haar moeder was verdronken tijdens de overtocht. Dat deed me beseffen dat Europa die doden op haar geweten heeft."

Steun van paus
Orlando staat trouwens niet alleen. De paus stuurde hem een brief waarin de kerkvader zijn bewondering en dankbaarheid uitdrukt. Andere Europese burgemeesters bieden 'schuilplekken' aan. Recent maande de burgemeester van Napels 70 andere Europese burgemeesters aan samen "een megafoon" voor vluchtelingen te vormen.

Maar de burgemeester is realistisch over het bredere politieke klimaat omtrent migranten. Hij weet dat het tijd zal vergen om de verblijfsvergunning af te schaffen. "Maar we hebben ook de slavernij moeten afschaffen, en de doodstraf. In de geglobaliseerde wereld, waar er vrij verkeer is goederen, geld en informatie, is het vrij bewegen van mensen onvermijdelijk."

We hebben ook de slavernij moeten afschaffen, en de doodstraf. In de geglobaliseerde wereld, waar er vrij verkeer is van goederen, geld en informatie, is het vrij bewegen van mensen onvermijdelijk

Leoluca Orlando

Lees meer