7 Getekend voor het leven. Sumitery Taniguchi (86) overleefde de Nagasaki-bom.
AP Getekend voor het leven. Sumitery Taniguchi (86) overleefde de Nagasaki-bom.

De littekens van de nucleaire oorlog: overlever toont 70 jaar na Nagasaki-bom zijn gruwelijke wonden

Morgen is het precies 70 jaar geleden dat de VS de tweede atoombom dropten op Nagasaki. De stad is heropgebouwd, maar de littekens blijven. Psychisch, maar ook lichamelijk. De vele wonden op het lichaam van Sumitery Taniguchi (86) doen hem elke dag herinneren aan die ene dag waarop de hel losbarstte...

Taniguchi was 16 jaar toen Nagasaki van de kaart werd geveegd door de allesverwoestende Amerikaanse atoombom waarbij meer dan 70.000 mensen in een klap omkwamen. Zijn jonge lichaam werd helemaal uit elkaar gereten. Met stukken vlees die loshingen op zijn rug, schouders en armen dwaalde hij drie dagen lang radeloos rond in het puin van de stad waar hij was opgegroeid.

De volgende 21 maanden lag hij in het ziekenhuis op zijn buik terwijl zijn rug werd behandeld. Hij hoorde de verpleegsters in de gang meerdere keren aan elkaar vragen of 'die jongen nog wel ademde?'.

70 jaar later zijn de wonden nog duidelijk zichtbaar. Het magere lichaam van Taniguchi is een web van littekens. Tot op vandaag kan hij zijn linkerarm niet volledig strekken omdat hij zo lang immobiel heeft gelegen. Drie half weggerotte ribben drukken constant op zijn longen waardoor gewoon ademen telkens een pijnlijke beproeving is.

In deze aangrijpende fotoshoot toont Taniguchi, niet toevallig voorzitter van de Nagasaki Atomic Bomb Survivors Council, bewust al zijn gruwelijke littekens. Waarom? Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden. Taniguchi wil een wereld zonder nucleaire wapens. Dit mag nooit meer gebeuren, zegt hij. Nooit meer.

7
AP
7
AP
7
AP
7
AP
7
AP
7
AP

Lees meer