12
AFP

De ‘Notre-Dame de Paris’: 13 miljoen bezoekers per jaar, bijna 200 jaar aan gebouwd, en elke dag 5 misvieringen

De Notre-Dame is de meest bezochte bezienswaardigheid van Parijs. Het monument lokt jaarlijks met gemak 13 miljoen bezoekers. Dat zijn er meer dan het Louvre of de Eiffeltoren. Op drukke dagen lokt de kathedraal tot 50.000 mensen. Elke dag zijn er vijf misvieringen. Op zondag zelfs zeven.

De eerste steen werd gelegd in 1163. In 1845 volgde een grote renovatie, die 23 jaar duurde. Dat was om de schade te herstellen die bij de Franse Revolutie was aangericht. Karakteristiek zijn de twee torens, om onduidelijke redenen nooit afgebouwd, die 69 meter hoog zijn. Ook kenmerkend zijn de luchtbogen. De trap naar de toren telt bijna 370 treden.

De kathedraal is opgetrokken in een vroeggotische stijl. De westgevel is versierd met beeldhouwwerk. De beroemde waterspuwers, afgebeeld als monsters, stammen uit de middeleeuwen. 

12
ANP Graphics

Het gebouw is ongeveer 130 meter lang, 48 meter breed en 35 meter hoog, en heeft vijf schepen (ruimtes). Het zeer bijzondere orgel in de kerk bestaat uit maar liefst 7000 pijpen en is eind vorige eeuw helemaal gerenoveerd.

12 Het is een van de eerste gebouwen waarbij de zo typerende gotische luchtbogen werden gebruikt.
EPA Het is een van de eerste gebouwen waarbij de zo typerende gotische luchtbogen werden gebruikt.
12
Photo News

Napoleon

In 1804 kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer in de Notre-Dame en ook zijn er veel presidenten, schrijvers en militairen begraven. De kerk herbergt enkele relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en van de spijkers die zouden zijn gebruikt bij de kruisiging. Die liggen in de zogenoemde schatkamer.

De kathedraal, die al sinds 1991 wordt gerekend tot Werelderfgoed, kreeg ook veel bekendheid door het boek van Victor Hugo, dat in 1831 verscheen: De Klokkenluider van de Notre-Dame. Er hangen ook echt klokken, die elk honderden kilo’s wegen.

12 Quasimodo, het personage uit de roman "Notre-Dame-deParis" van Victor Hugo.
Photo News Quasimodo, het personage uit de roman "Notre-Dame-deParis" van Victor Hugo.
12
Photo News

De Notre-Dame is een kerk van de Rooms-Katholieken. De aartsbisschop van Parijs heeft er zijn domicilie. Ook zijn er nationale vieringen. De toegang is gratis. Miljoenen mensen brengen jaarlijks een bezoek aan de kathedraal.

12
Photo News
12
Photo News

Verval

Helaas raakte de kerk in verval. Wie het monument van dichtbij bekeek, kon dat duidelijk vaststellen. Hier en daar hielden stalen draden de stenen bij elkaar, of ontbrak er een beeldje. Enkele ornamenten werden zelfs weggehaald, uit schrik dat ze plots naar beneden zouden vallen. 

12
AFP

De Franse staat, eigenaar van het gebouw, ging eind 2017 op zoek naar geldschieters. Ze kon de restauratie, waarvoor minstens 150 miljoen euro nodig was, niet alleen betalen. Daarom sloot ze een overeenkomst met de stichting ‘Vrienden van de Notre-Dame’. Als die elk jaar 2 miljoen euro aan giften konden aantrekken, zou de staat zijn jaarlijkse bijdrage verdubbelen om zo de restauratie sneller te kunnen uitvoeren. 

Meest bezocht monument van Parijs

Na de terreuraanslagen van 13 november 2015 zakte het aantal toeristen dat de kathedraal bezocht sterk. In 2015 bezochten 13,6 miljoen mensen de Notre-Dame. Een jaar eerder waren dat er nog meer dan 14 miljoen. De laatste jaren stegen de bezoekersaantallen opnieuw.

12
EPA
12
REUTERS
12
REUTERS

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marius Merchiers

    Als ze elke bezoeker 1 euro lieten betalen hadden ze al 13 miljoen euro per jaar. Dan kon het een permanente renovatie of onderhoud blijven. Ik snap niet waarom ze dat niet deden?

  • Kelly Verlinden

    Zoveel kunstschatten, de Kerk zo rijk en niemand geld om te restaureren. Lachwekkend gewoon, maar goed dat het nu as is, kan het niemand meer tot last zijn want niemand wou het toch in zijn glorie herstellen.

Lees meer