2 Een vrouw loopt achter posters van het extreemrechtse VOX, met een afbeelding van Santiago Abascal, langs.
AP Een vrouw loopt achter posters van het extreemrechtse VOX, met een afbeelding van Santiago Abascal, langs.

Exclusief voor abonnees

De opmars van het extreemrechtse VOX in Spanje

Meer dan 3,6 miljoen Spanjaarden stemden zondag op de extreemrechtse partij Vox, dat met 15 procent van de stemmen de derde formatie van het land werd. Wat is er veranderd in Spanje, een van de weinige Europese landen waar een dergelijke partij tot dit jaar nog nooit succes had? 

Het was half juni 2016 toen een verslaggever van de conservatieve journalistieke website El Confidencial een dagje optrok met de voorman van de nieuwe, extreemrechtse partij Vox en daarvan een verslag maakte onder de titel: ‘Waarom stemt niemand op Santiago Abascal?’ Bij diens eerste parlementsverkiezingen, een half jaar eerder, had hij 58.000 stemmen behaald, slechts 0,23 procent van het totaal.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Hendrickx

    zouden er echt nog mensen zijn die zich afvragen hoe dit komt?

  • Jan Decostere

    Wat is er aan de hand??? Wat een vraag. Langzamerhand wordt de bevolking wakker van de dromen die de politiek-correcte draken hen voor de ogen houden.

Lees meer