11 Ilhan Omar.
AP Ilhan Omar.

De opmerkelijkste verkozenen van de Amerikaanse midterms

De Amerikanen hebben gestemd voor de zogenaamde midterms, de tussentijdse parlementsverkiezingen. Met een opmerkelijk resultaat: de Senaat blijft Republikeins, de Democraten heroveren het Huis van Afgevaardigden. Maar wat óók opvalt, zijn enkele bijzondere verkozenen, meestal vrouwen en bijna allemaal uit de Democratische Partij. Tendens: het Congres wordt minder mannelijk en minder blank.

Rashida Tlaib (42) - geboren in Detroit in een gezin van Palestijnse vluchtelingen - was in Michigan de eerste moslimvrouw die een zitje veroverde in het Amerikaanse Congres. Al snel volgde Ilhan Omar (36) in Minnesota als tweede moslima. Zij komt uit Somalië, groeide op in een Keniaans vluchtelingenkamp, kwam als achtjarige in 1997 naar de VS, draagt een hoofddoek en is de moderne verpersoonlijking van de American Dream. De twee dames kwamen op voor de Democratische Partij. “Het is ons gelukt, samen”, tweette Omar.

11 Rashida Tlaib.
REUTERS Rashida Tlaib.

Nog een Democraat, de 43-jarige Jared Polis, wordt de nieuwe gouverneur van Colorado. Ook hij schrijft Amerikaanse geschiedenis, als eerste openlijk homoseksuele man in die functie.

11 Jared Polis.
AFP Jared Polis.

Alexandria Ocasio-Cortez, eveneens van de Democratische Partij, wordt met haar 29 lentes dan weer de jongste vrouw ooit in het Amerikaanse Congres. Ocasio-Cortez komt uit de Bronx in New York en heeft een Puerto Ricaanse moeder en een Amerikaanse vader. Ze was een van de grote verrassingen van de voorverkiezingen, waarin ze veteraan en favoriet Joe Crowley versloeg. Hij zetelde al twintig jaar in het Congres voor het veertiende district in New York. Ocasio-Cortez is uitgegroeid tot hét gezicht van de nieuwe golf van vrouwen en minderheden bij de Democraten.

11 Alexandria Ocasio-Cortez.
AP Alexandria Ocasio-Cortez.

Sharice Davids (38) uit Kansas en Deb Haaland (57) uit New Mexico zijn op hun beurt de eerste indiaanse verkozenen geworden voor het Amerikaanse Congres. Davids is een lesbische advocate, bezeten van vechtsporten.  Ze haalde het in de nochtans conservatieve staat Kansas van de Republikein Kevin Yoder. Haaland is een alleenstaande moeder die haar gevecht tegen alcoholisme won.

11 Sharice Davids.
AFP Sharice Davids.
11 Deb Haaland.
AFP Deb Haaland.

De 44-jarige Ayanna Pressley zal in het Congres Massachusetts vertegenwoordigen als eerste zwarte vrouw. Haar verkiezing verbaast niet, want ze had geen tegenkandidaat in haar district, het “meest linkse” van de VS. In de Democratische voorverkiezingen klopte ze wel oude rot Michael Capuano. In haar campagne deelde ze onder meer haar ervaringen met seksuele agressie met het volk.

11 Ayanna Pressley.
EPA Ayanna Pressley.

Een van de spannendste races was die in Texas tussen de Republikeinse senator Ted Cruz en de populairste Democraat in jaren, Beto O’Rourke. Sinds 1988 gaat de Texaanse senaatszetel traditioneel naar de Republikeinse Partij, maar met de voormalige muzikant O’Rourke had Cruz niet zomaar gewonnen spel. Het conservatieve bolwerk stond tegenover een progressieve rijzende ster. De Democraat pakte zelfs de leiding in de tussenstand maar moest het uiteindelijk toch nipt afleggen tegen Cruz, die bij de jongste presidentsverkiezingen nog tegenkandidaat van Trump was binnen de Republikeinse Partij.

11 Beto O'Rourke moest het uiteindelijk nipt afleggen tegen Ted Cruz.
AFP Beto O'Rourke moest het uiteindelijk nipt afleggen tegen Ted Cruz.

Nog winst voor de Republikeinen. Marsha Blackburn wint zoals verwacht de senaatszetel voor de staat Tennessee, als eerste vrouw ooit daar. Blackburn is een getrouwe van president Donald Trump.

11 Marsha Blackburn.
AFP Marsha Blackburn.

En dan is er nog de rijkste gouverneur ooit in de Amerikaanse geschiedenis die gisteren verkozen is: J.B. Pritzker. De Democraat is een investeerder en erfgenaam van de bekende hotelketen Hyatt. Hij is de nieuwe gouverneur van Illinois.

11 J.B. Pritzker.
EPA J.B. Pritzker.

De heisa rond de aanstelling van opperrechter Brett Kavanaugh blijkt de verkiezingsuitslag te hebben beïnvloed. Zetelende Democratische senatoren die zich tegen die benoeming kantten, lijken daar in enkele strijdstaten nu de prijs voor te betalen. Heidi Heitkamp uit North Dakota, Joe Donnelly uit Indiana, Claire McCaskill uit Missouri en Bill Nelson uit Florida verloren allemaal hun zitje. De enige Democraat die voor Kavanaugh stemde, senator Joe Manchin uit West Virginia, won wél en is herverkozen.

11 Joe Manchin.
AP Joe Manchin.

35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Diane Bernaerts

    philippe dierickx: Trump komaf maken met links liberaal amerika? Als er nu één land is dat koploper is inzake liberalisme, is het toch wel de VS! En bij mijn weten is liberalisme nog steeds eerder rechts dan links, of zou jij OVLD en N-VA links noemen?

  • Bernd Vaes

    #Ann Kobe, Met een atheistisch kiespubliek? Vooreerst hebben politieke verkiezingen niets met religies te maken. Wil je toch bijvoorbeeld de christelijke religie erbij betrekken (eerder deze religie uitsluiten), dan bedenk de woorden van Jesus: “Geef de keizer, wat hem behoort, en geef God, wat hem behoort”. Daarbij stelde hij klaar en duidelijk de scheiding van kerk en staat.

Lees meer