Yamina D. (32) behaalde in de Australische cel intussen al een diploma rechten, met grote onderscheiding.
AFP/RV Yamina D. (32) behaalde in de Australische cel intussen al een diploma rechten, met grote onderscheiding.

De opvallende wijze waarop Yamina vanuit België drugs naar Australië smokkelde

Een vrouw (32) uit Waver is in Melbourne veroordeeld tot vier jaar cel omdat ze op een vernuftige manier vloeibare MDMA - de werkzame stof in XTC-pillen - naar Australië smokkelde. Yamina D. bood op Facebook gratis vliegtickets naar Australië voor wie haar Belgische chocolade en enkele flessen ‘Franse wijn’ bracht. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het was begin 2018 toen Yamina, een architecte uit Waver, zo’n aantrekkelijk aanbod op Facebook plaatste. “Gratis vliegtickets naar Australië voor wie me Belgische chocolade en zes flessen Franse wijn brengt”, klonk het. Zowel een vriendin als de broer van de Belgische gingen in op de ‘uitnodiging’.

Yamina’s broer kreeg eind februari 2018 op de parking van een Brusselse supermarkt zes flessen wijn om mee te nemen naar Australië. Het ging om cuvée Saint-Romain, een uitstekende Bourgogne.

Haar vriendin kwam op 2 maart in Australië aan, met chocolaatjes en drie flessen wijn. Ze passeerde zonder problemen de douane. De vrouw ontmoette Yamina D. en haar liefje Antonin A. om 2 uur ‘s nachts voor het Grand Chancellor Hotel in Melbourne. “Een bizar uur om chocolade te overhandigen”, zo vond de rechter.

Vloeibare MDMA

D.’s broer arriveerde enkele dagen later. Hij had minder geluk. Douaniers bekeken zijn drie wijnflessen van dichterbij en lieten ze analyseren. Er bleek omgerekend meer dan 700 gram vloeibaar gemaakte MDMA in te zitten - in Australië een fortuin waard tussen 35.000 en 55.000 euro. Nog dezelfde dag werden Yamina D. en haar liefje Antonin A. gearresteerd op de luchthaven. Ze waren van plan om naar Parijs te vliegen.

Yamina D. zou niet het brein geweest zijn achter de drugstransporten, maar faciliteerde ze voor haar liefje Antonin A.. Hij kreeg eerder al 7 jaar cel. De Fransman maakte deel uit van een bende die grote hoeveelheden drugs naar Australië transporteerde. In totaal ging het om cocaïne en xtc ter waarde van bijna 2 miljoen euro. Hun smokkelsysteem leek goed te werken, maar wat ze niet wisten is dat de politie al meer dan zes maanden onderzoek voerde naar de bende. Tientallen pakketten drugs werden onderschept, en sms-berichten verzameld als bewijsmateriaal.

Grote onderscheiding

Yamina D. werd eind deze week veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan ze minstens 2 jaar en 3 maanden moet uitzitten. Daarna wordt ze het land uitgezet. De rechter omschreef haar als een slimme vrouw geloofde niet dat ze zo naïef is als ze zich tijdens het proces voordeed.

Het moet gezegd dat ze haar tijd in de gevangenis intussen niet verdoet. Yamina D. studeerde er rechten en behaalde haar diploma met grote onderscheiding.

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rudi Goossens

    Rechten studeren in de cel....Wereldvreemd systeem....

  • Nikolaas Bouman

    Ik ben heel blij dat dit stelletje criminelen vastzit! Goed gedaan!

Lees meer