2
GETTY

Franciscus verheerlijkt huwelijk en verdedigt celibaat

In een toespraak voor duizenden jongeren in de Italiaanse stad Assisi heeft paus Franciscus een pleidooi gehouden voor het traditionele huwelijk en de door priesters gekozen "maagdelijkheid". Hij vroeg koppels elkaar te vergeven "zelfs als de borden in het rond vliegen". Als die vergeving vroeg genoeg komt, kan die volgens Franciscus vele huwelijken redden.

In een toespraak voor religieuzen kwam de paus terug op een hem dierbaar thema: "de eigen fouten erkennen en vergiffenis vragen, maar ook excuses aanvaarden van anderen en hen vergiffenis schenken". Hij gaf als voorbeeld "koppels die na jaren huwelijk scheiden", en zei dat ze "uit elkaar gegroeid zijn". Volgens de paus omdat ze "niet hebben kunnen vergeven". Hij vroeg de priesters ook "geen angst te hebben" om gemarginaliseerde, misprezen mensen te ontmoeten. "Laat u niet blokkeren door vooroordelen en gewoontes."

Franciscus hield ook een toespraak voor tienduizenden jongeren. Op een vraag van een van hen ontstak hij in een vurig pleidooi over het traditionele gezin en het huwelijk. Hij omschrijft het huwelijk als "een ware roeping, om met twee, man en vrouw, één lichaam te vormen". Hij betreurde de "soms oppervlakkige manier" waarop het gezin vandaag wordt voorgesteld. "Het volstaat sommige tv-programma's te bekijken", merkte hij op. Hij haalde uit naar wat hij "de cultuur van het voorlopige" noemde. "Alles is voorlopig. Jongeren komen ons zeggen: we blijven samen zolang het duurt. Dat is egoïsme."

Tot slot verdedigde hij de religieuze roeping en het celibaat. "Het is zo'n grote liefde, zo mooi, zo waar."

2
GETTY

Lees meer