De Spaanse kardinaal Santos Abril en de kersverse paus Franciscus I.
REUTERS De Spaanse kardinaal Santos Abril en de kersverse paus Franciscus I.

Küng: "Franciscus moet zijn wil tot hervormingen bewijzen"

De kersverse paus Franciscus krijgt van de gerenommeerde Zwitserse theoloog Hans Küng geen lofbetuigingen vooraf. Volgens Küng is de hamvraag wat de houding van de paus zal zijn tegenover hervormingen. "Voert hij eindelijk de hervormingen in de Kerk door, die gedurende decennia onder zijn voorgangers op zich laten wachten hebben? Of gaat hij in wezen zo door zoals dat nu het geval is? "

Trekt Franciscus de hervormingen naar zich toe, dan zal hij op de brede goedkeuring van de katholieken kunnen rekenen, aldus de Zwitserse theoloog. Zet hij echter de conservatieve lijn van Johannes Paulus II en Benedictus XVI voort, dan zal dat in de Kerk "hervormingen van onderuit uitlokken, ook zonder goedkeuring van de hiërarchie en zelfs vaak tegen de verijdelingspogingen van de hiërarchie in", aldus de 84-jarige Küng.

De theoloog roept de bisschoppen en de katholieken sinds jaren op tot ongehoorzaamheid tegen de koers van de Curie. Küng was peritus (deskundige) tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), maar verloor zijn leerbevoegdheid aan de universiteit van Tübingen in 1980 na kritische studies over de katholieke leer, met name over het celibaat, anticonceptie en abortus.

Lees meer