Pietro Parolin, de nieuwe staatssecretaris van het Vaticaan.
REUTERS Pietro Parolin, de nieuwe staatssecretaris van het Vaticaan.

Vaticaan-topman: "Over celibaat kan gediscussieerd worden"

De nieuwe staatssecretaris van het Vaticaan, Pietro Parolin, noemt het celibaat "geen dogma van de Kerk". "Het is een kerkelijke traditie, waarover gediscussieerd kan worden", aldus de nieuwe nummer twee van het Vaticaan.

De Venezolaanse krant El Universal kon een interview met Parolin strikken, en dat interview ging niet onopgemerkt voorbij in Italië. De krant Corriere della Sera nam het over. Parolin doet daarin de uitspraak dat "het mogelijk moet zijn om wijzigingen te overwegen over thema's die geen geloofsartikels zijn".

Volgens de krant De Standaard vindt Rik Torfs, hoogleraar kerkelijk recht, de uitspraak goed nieuws: "Het betekent dat in het Vaticaan een sfeer heerst dat meer hardop gezegd mag worden."

Eind augustus maakte paus Franciscus bekend dat hij de nummer twee van het Vaticaan zou vervangen. Officieel begint Parolin, die kardinaal Tarcisio Bertone zal vervangen, op 15 oktober als staatssecretaris. Radio Vaticaan had het bij de aankondiging over die wissel over Parolins kwaliteiten op het vlak van dialoog en discretie in delicate dossiers.

Lees meer