De Britse koningin Elizabeth II in december in het Hogerhuis.
AFP De Britse koningin Elizabeth II in december in het Hogerhuis.

De Queen keurt brexitakkoord goed: volgende week verlaten de Britten officieel de EU

Het akkoord waarmee het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie 31 januari zal verlaten, is goedgekeurd door Queen Elizabeth.

Het parlement stemde gisteren al over de brexitwet na meer dan drie jaar worstelen over hoe, wanneer en of de brexit zelfs moest doorgaan. Nu heeft de koningin als laatste stap de wet ook koninklijk bekrachtigd, zei fractieleider Jacob Rees-Mogg van de Conservative Party op Twitter.

Premier Boris Johnson moet nu nog in de komende dagen de wet formeel tekenen.  Volgende week woensdag stemt ook het Europees Parlement over het brexit-akkoord. Voor de plenaire vergadering zich kan uitspreken, moet eerst de bevoegde commissie Institutionele Zaken dat doen. Die parlementsleden stemmen later vandaag. Morgen zetten alvast Europese Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hun handtekening onder het akkoord.

Het Verenigd Koninkrijk zal 31 januari, om 23 uur lokale tijd uit de EU stappen. Dan breekt een overgangsperiode aan, waarin de Britten tot eind dit jaar deel blijven uitmaken van de Europese douane-unie en de Europese interne markt. Tijdens die transitie zullen Britse en Europese onderhandelaars een nieuw akkoord trachten te vinden, deze keer over een bilateraal (handels)akkoord.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jurgen van Bulck

    @hugo balemans .. er zijn nog landen die lid zijn van de eu en geen euro hebben ...

  • Hugo Balemans

    Goed! Eindelijk zijn we er vanaf! Waren zij wel EU leden.....? Euro? Nee, pond. Auto... stuur rechts en links rijden. MIJN laatste bezoek: extreem veel onverzorgde, dikke getatoeëerde mensen. Geef mij dan maar onze andere EU lidstaten. En dan zijn we hopelijk ook af van het dagdagelijks nieuws over hun oer verouderd koningshuis. En EU staat voor mij voor vrede tussen de lidstaten. En ja, daar wil ik voor betalen.

Lees meer