AFP

De val van de ultrarechtse relnicht en provocateur 'Milo' die pedofilie vergoelijkte

In amper drie dagen is Milo Yiannopoulos van zijn voetstuk gevallen. De extreemrechtse provocateur had invloed tot in het Witte Huis, maar na het opduiken van recente video's waarin hij pedofilie vergoelijkte, spuwden ook heel wat Republikeinen hem uit. Hij verloor zijn job bij Breitbart, zijn boekencontract én zijn pas verkregen podiumplaatsje op het conservatieve congres CPAC in Washington. Exit Milo dus, zoals hij kortweg genoemd wordt.

De 32-jarige Milo Yiannopoulos is een Britse schrijver en activist met Griekse roots. Hij is openlijk homoseksueel en praktiserend rooms-katholiek. Zijn grootmoeder was joods. Het belet Yiannopoulos allemaal niet om ultraconservatief te zijn. Hij is onder meer actief in de extreemrechtse alt-rightbeweging, schreef tot voor kort voor het omstreden Breitbart News en is een fervent aanhanger van Donald Trump. Hij kwam meermaals in opspraak: critici wreven hem voortdurend racisme, vrouwenhaat en xenofobie aan. Vorig jaar verbande Twitter hem voorgoed van de sociaalnetwerksite na intimidatie van de zwarte actrice Leslie Jones.

Maar zijn definitieve val werd pas deze week ingezet nadat de rechtse blog The Reagan Battalion enkele clips met Yiannopoulos oprakelde. Daarin heeft hij het onder meer over zijn eigen relatie als tiener met een priester. "Ik ben pastoor Michael dankbaar. Zonder hem zou ik nu niet zo goed kunnen pijpen", probeerde hij grappig te zijn. Het schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Yiannopoulos sprak ook goedkeurend over "sommige relaties tussen minderjarige jongens en volwassen mannen". En hij poneerde dat "pedofilie niet hetzelfde is als seksuele aantrekkingskracht op een 13-jarige die seksueel volgroeid is".

The Reagan Battalion bracht de omstreden uitspraken opzettelijk in herinnering als protest tegen de organisatie van de Conservative Political Action Conference (CPAC) die Yiannopoulos zaterdag had uitgenodigd als gastspreker, tussen onder anderen president Donald Trump en vice-president Mike Pence. "Wij vinden dat vrijheid van meningsuiting ook betekent dat we naar Milo's belangrijke perspectief luisteren", tweette CPAC-organisator Matt Schlapp.

Eerder had de beroemde Berkeley-unief een lezing van Yiannopoulos afgelast, waarop Trump dan weer de subsidies voor de universiteit in Californië dreigde stop te zetten wegens het volgens hem hypothekeren van de vrijheid van meningsuiting. Yiannopoulos trekt in de VS langs campussen met zijn zogenaamde 'gevaarlijkenichtentournee'.

Schlapp moest uiteindelijk onder de druk de uitnodiging voor Yiannopoulos twee dagen later weer intrekken. Ondanks Yiannopoulos' verklaring dat hij inderdaad een grapje had gemaakt over zijn pijpkunsten. Hij bood later ook zijn excuses aan en stelde dat het absurd was dat hij seksueel misbruik zou verdedigen terwijl hij er zelf slachtoffer van was. De videobeelden waren volgens hem deels "bedrieglijk gemonteerd".

Die maandag liet Yiannopoulos' uitgever ook weten het nieuwe - en al bij voorbaat succesvolle - boek van de provocateur niet te publiceren. Dinsdag dan stapte Yiannopoulos door alle heisa zelf op bij Breitbart News, omdat "het verkeerd zou zijn dat mijn foute woordkeuze de belangrijke reportages van mijn collega's in de weg zou staan".

In amper drie dagen lijkt Milo Yiannopoulos dus het parcours from hero to zero te hebben afgelegd. Vrijdag was hij nog te gast bij komiek en HBO-presentator, Bill Maher, wat bij Yiannopoulos' tegenstanders eveneens voor opschudding zorgde. Maar dat gesprek was zonder incidenten verlopen. Zaterdag kwam dan de uitnodiging van de CPAC en leek Yiannopoulos zelfs aardig op weg om enigszins salonfähig te worden. Maar zijn recente verleden haalde hem alsnog in.

7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Anomiem Anoniem

    Wat ne zielige irritante mens. Wie nodigt die nu uit voor radio of tv.

  • Anonymous

    Petra jaren 30 Duitsland was extreem links, beetje zoals de huidige politiek. Dus ja ik hoop hetzelfde doch u bewijst duidelijk onbewust het tegendeel. Oh de ironie maar nu ben ik een chauvinistische patriarch zeker?