2 De dalai lama begroet het publiek in Ahoy.
Guus Dubbelman / de Volkskrant De dalai lama begroet het publiek in Ahoy.

Exclusief voor abonnees

De westerse mens lijdt onder een surplus aan stress, hebzucht en jaloezie. Maar volgens de dalai lama is daar ook iets aan te doen

De boeddhistische geestelijke weet het zeker: het zaadje van de compassie zit in ieder van ons. Een recept tegen het surplus aan stress waar de westerse mens aan lijdt. In de Ahoy in Rotterdam wordt hij warm onthaald. "Wat adviseert u ouders van jonge kinderen?"

Het kan niet anders of het Orakel van Delphi kreeg in de oudheid minder gevarieerde vragen dan Zijne Heiligheid de veertiende dalai lama op zondagochtend in Rotterdam. Ahoy zit vol. De rijen voor de microfoon zwellen aan. Mensen die van heinde en ver zijn toegestroomd vragen Zijne Heiligheid – per abuis ook geadresseerd als 'Zijne Majesteit' en 'Zijne Eerlijkheid' – onder meer of je muggen mag doden ("als een uitzonderlijke situatie het rechtvaardigt"), hoe hij kijkt naar het Israëlisch-Palestijnse conflict ("bezorgd"), wat er na onze dood met onze geest gebeurt ("er is geen begin en geen einde"), wat hij ouders van jonge kinderen adviseert ("maximale liefde") en hoe je van de romantische liefde een succes maakt. "Dat vraagt u aan de verkeerde", antwoordt ’s werelds beroemdste boeddhist, al 83 jaar celibatair.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • daniel vanroelen

    Vanroelen Daniel Wij leven niet gelijk in je land daar zijn zeer rijk volk, en mensen die geen eten hebben ,en Dalia Lama hebben veel geld,

  • Richard Tolenaars

    Idd want veel mensen verstikken momenteel in hun materialisme. Het is een ziekte.

Lees meer