Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.

Dealen in coronatijd: Interpol waarschuwt voor ‘pizzakoeriers’ die drugs smokkelen

Door de strikte lockdownmaatregelen in vele landen zijn drugstrafikanten op zoek naar nieuwe manieren om hun goedje te transporteren. Interpol waarschuwt donderdag voor een opvallende nieuwe modus operandi waarbij smokkelaars zich verkleden als leveranciers van maaltijden aan huis, zoals pizzakoeriers.

Begin april arresteerde de Spaanse politie in Alicante en Valencia zeven mensen die als maaltijdkoeriers waren verkleed, maar eigenlijk cocaïne en marihuana vervoerden per fiets, moto en auto. Ook in Ierland, Maleisië, Spanje en Groot-Brittannië werden al valse koeriers onderschept met onder meer cocaïne, marihuana, ketamine en xtc. Zo vond de Ierse politie acht kilogram cocaïne en twee wapens verstopt in pizzadozen.

Sommige drugs zaten verstopt in dubbele bodems van rugzakken, stelt de politieorganisatie. Soms worden ook onschuldige echte koeriers ingeschakeld in de trafiek. In Maleisië vroeg een koerier aan agenten om zijn levering te controleren, nadat hij had opgemerkt dat een enkele bestelling van brood bijna 11 kilo woog.

Interpol heeft nu een waarschuwing uitgestuurd naar zijn 194 aangesloten lidstaten over deze nieuwe manier van werken. "De criminelen blijven zich aanpassen aan een wereld die grondig is veranderd door de coronapandemie", onderstreepte Interpol-topman Stephen Kavanagh.

Lees ook:

Coke blijft in grote ladingen naar Antwerpen stromen ondanks coronacrisis

Meer drugskoeriers, maar ook meer onderzoeken uitgesteld wegens “steeds minder politie” (+)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer