Illustratiefoto.
Getty Images/iStockphoto Illustratiefoto.

DELA opnieuw onder vuur in Nederland: “Medewerkers gebruikten eigen vingerafdruk voor rouwjuwelen”

Uitvaartorganisatie DELA is in Nederland opnieuw beticht van gesjoemel met vingerafdrukken van overledenen. In het Nederlandse radioprogramma Radar zeggen (oud-)medewerkers dat de afdrukken voor de sieraden soms worden vervalst. Zo zouden tientallen keren niet de vingerafdrukken van de doden zelf zijn gebruikt, maar die van medewerkers.

Volgens Radar kennen de Nederlandse (oud-)medewerkers die met de aantijgingen komen, elkaar niet en stellen ze onafhankelijk van elkaar dat een deel van de vingerafdrukken vervalst is. Dat werd vooral gedaan indien een afname van een vingerafdruk onmogelijk was geworden, bijvoorbeeld als het lichaam in het water had gelegen of al langere tijd dood was. “Collega’s die de verzorging van lichamen deden hebben daarom meerdere keren zelf hun vingerafdruk opgegeven’', aldus een van de klokkenluiders.

 “Dat het gebeurde is absurd”, zegt iemand anders. “Er werd heel lacherig over gedaan. Oh, we zijn hem vergeten, dan kan jij wel even de overledene spelen, hè? Er werd heel laconiek over gedaan, alsof het de normaalste zaak van de wereld was en daar heb ik echt wel een beetje wakker van gelegen.”

Aanval

Algemeen-directeur Edzo Doeve van DELA noemt het in een reactie “een rechtstreekse aanval op onze integriteit’’.

“Op basis van wat wij nu weten na gedegen onderzoek, mogen nabestaanden erop vertrouwen dat zij een sieraad met een goede vingerafdruk hebben ontvangen”, zo luidt de schriftelijke reactie.

De uitvaartorganisatie zegt ook dat uit een enquête onder zeshonderd medewerkers blijkt dat “ruim 99,5 procent van deze collega’s aangeeft dat deze situatie voor hen onbekend is”. 

“Enkel nog met toestemming”

Vorige week bracht Radar al aan het licht dat de Nederlandse tak van DELA vingerafdrukken van de overledenen nam zonder toestemming. Na de begrafenis worden de nabestaanden dan ‘rouwjuwelen’ aangeboden met de afdruk: DELA biedt ringen en kettingen aan met prijzen van 124 euro tot 1.230 euro.

De uitvaartorganisatie en-verzekeraar liet na die uitzending weten alleen nog met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden vingerafdrukken te nemen omdat dat “in enkele gevallen tot onbehaaglijke gevoelens heeft geleid’’. 

DELA België neemt niet standaard een vingerafdruk van overleden mensen om die aan te wenden in een rouwjuweel. “Als het gebeurt, is dat quasi alleen reactief, op vraag van nabestaanden”, vertelde Marysia Kluppels, de woordvoerster van DELA België, toen in een reactie.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Samuel Peeters

    Webcam plaatsen, en de procedure filmen. Geen discussie meer achteraf...

  • Theo Striem

    En gewone begrafenis kost 1500 euro wie de grote luxe wil neemt een verzekering Ik heb niks aan luxe en voor die achterna komen doen het zoals ik zonder luxe

Lees meer