Gillum haalde het in de Democratische voorverkiezingen voor de gouverneursrace.
AP Gillum haalde het in de Democratische voorverkiezingen voor de gouverneursrace.

Democraat kan eerste zwarte gouverneur van Florida worden na verrassende winst

In de staat Florida heeft de Afro-Amerikaanse kandidaat Andrew Gillum enigszins verrassend de voorverkiezingen voor de Democraten in de strijd om het gouverneurschap gewonnen. Gillum, die het minste geld van alle vijf kandidaten uitgaf maar wel de meeste kleine donaties kon binnenhalen van gewone burgers, neemt het in november op tegen de Republikein Ron DeSantis, die de steun krijgt van president Trump.

Gillum, de burgemeester van de stad Tallahassee, haalde het met 34 procent van parlementslid Gwen Graham en zakenman en ex-burgemeester van Miami Beach Philip Levine. De peilingen wezen nochtans uit dat die twee laatste kandidaten zouden strijden om het felbegeerde Democratische ticket. Geen enkele rondvraag zette Gillum op de eerste plaats.

Gillum benadrukte in zijn campagne dat zijn persoonlijk vermogen of dat van zijn familie beperkt was, in tegenstelling tot de andere kandidaten. Hij gaf dan ook het minste uit aan zijn campagne - 8,4 miljoen dollar - terwijl de kandidaat die uiteindelijk vierde werd, miljardair Jeff Greene, bijvoorbeeld al tien miljoen dollar uitgaf aan negatieve tv-spotjes over Graham alleen al. 

Ook de nationale partijtop schaarde zich niet achter Gillum, wel achter Graham. 

Maar Gillum kon ondanks zijn financiële achterstand wel een succesvolle grassroots-campagne voeren, met veel kleine donaties van gewone burgers. De linkse ex-kandidaat voor het presidentschap Bernie Sanders en filantroop George Soros steunden Gillum wel. Hij kan in november de eerste zwarte gouverneur van de zuidelijke staat worden. 

"We zullen het halen", zei Gillum in zijn overwinningsspeech. "Als burgemeester van de hoofdstad van Florida aanvaard ik nederig de Democratische nominatie."

Florida is de derde grootste staat van de VS en de gouverneursverkiezingen worden er met argusogen gevolgd. Sommige waarnemers zien er nu al een referendum voor of tegen president Trump in. Gillums tegenstander DeSantis is een felle aanhanger van hem en werd beloond met een officieel endorsement door de president.

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean West

    Gelijk wie Gouverneur word ze zijn nog altijd de miserie aan het opkuisen achtergelaten door Schwarzenegger.

  • Peter Bonacasa

    Gino De Neef. Als hij niet verkozen was bij de voorverkiezingen dan maakte hij geen kans om gouverneur te worden. Logica en begrijpend lezen zijn nuttige vaardigheden.

Lees meer