Jerry Nadler, de voorzitter van de Commissie van Justitie van het Huis van Afgevaardigden.
AFP Jerry Nadler, de voorzitter van de Commissie van Justitie van het Huis van Afgevaardigden.

Democraten blijven inzetten op procedure om Trump af te zetten

De Democraten in het Amerikaanse Congres hebben vandaag weer een stap gezet in de richting van een mogelijke afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Het is een optie die de oppositie in het Amerikaanse parlement nog altijd verdeelt, een jaar voor de nieuwe presidentsverkiezingen.

De machtige commissie van Justitie van de Volksafgevaardigden die door de Democraten wordt beheerst, moet donderdag een onderzoek openen om te zien of een impeachmentprocedure tegen de president kans op slagen heeft. Dat zei commissievoorzitter Jerry Nadler vandaag. De leden van de commissie moeten zich uitspreken over een resolutie die de te volgen procedure verheldert zodat kan worden nagegaan of het nuttig is om over een afzetting van Trump te stemmen. 

Verschillende pistes

Volgens Jerry Nadler gaat het onderzoek van de parlementsleden over een breed scala van onderwerpen. Zo zal het in eerste instantie gaan over de druk die Trump zou hebben uitgeoefend op het onderzoek over de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en of hij zich dus schuldig heeft gemaakt aan inmenging in de rechtsgang. 

Het onderzoek gaat ook over de mogelijke belangenvermenging betreffende de inkomsten van Trump uit hotels en vastgoed sinds hij in het Witte Huis zijn intrek nam. En het behandelt ook de uitkering van zwijggeld aan vroegere maîtresses tijdens de campagne van 2016, wat dan weer een inbreuk kan zijn op de wetgeving over de financiering van verkiezingscampagnes. 

Minieme kans op slagen

De Democraten proberen al maanden een impeachmentprocedure op te starten om de president af te zetten, al is zo'n poging hoogstwaarschijnlijk ten dode opgeschreven door het verzet van de Republikeinse meerderheid in de Senaat. 

Daarnaast hebben de Democraten vandaag ook een onderzoek laten opstarten over de mogelijke druk die het Witte Huis heeft uitgeoefend op Oekraïne. Ze verdenken Trump en zijn advocaat Rudy Giuliani met name ervan om druk te hebben uitgeoefend op dat land om elementen te leveren om de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden (die belangen heeft in een Oekraïense gasmaatschappij) in een lastig parket te brengen. 

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • peter colson

    Typische symptomen van een bende losers die niet tegen hun verlies kunnen. De tegenstanders hadden zich beter eens afgevraagd waarom kiezers nog liever zo'n figuur verkiezen dan iemand als Clinton. Populisme? Dat is dan wel een zeer zwak excuus om te verhullen dat ze zelf de kiezers niets te bieden hadden en in de steek lieten.

  • Fons Casteels

    Heerlijk hoe de Democrats hun overbodigheid bewijzen. Ze gaan nadenken over, quote, "...een resolutie die de te volgen procedure verheldert zodat kan worden nagegaan of het nuttig is om over een afzetting van Trump te stemmen..." Ik herhaal: een stemming over een resolutie over een procedure die moet onderzoeken of een stemming over de afzetting kan slagen. Als kafka nog niet bestond, dan hadden de Democrats die nu uitgevonden. En dan spraken we over "pelosi" i.p.v. kafka.

Lees meer