Amerikaans president Donald Trump heeft zijn macht als president misbruikt, zeggen de Democraten in hun rapport.
AP Amerikaans president Donald Trump heeft zijn macht als president misbruikt, zeggen de Democraten in hun rapport.

Democraten hebben rapport over afzetting Trump klaar: “President misbruikte macht om druk op Oekraïne uit te oefenen”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn macht als president misbruikt door Oekraïne onder druk te zetten om daar voordeel van te hebben bij de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Dat schrijven de Democraten in het Huis van Afgevaardigden in hun rapport over de getuigenverhoren in de afzettingsprocedure. 

Met het machtsmisbruik doelen de Democraten op het tegenhouden van militaire steun aan Oekraïne door Trump totdat Oekraïne een onderzoek in zou stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter.

De president zou ook het onderzoek van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden hebben tegengewerkt door getuigen op te roepen niet op de dagvaardingen in te gaan. Daarnaast zou de president getuigen openlijk hebben geïntimideerd en aangevallen. Dat is strafbaar, staat in het rapport. De Democraten wijzen er ook op dat Trump de eerste is in de geschiedenis van de VS die op die manier heeft geprobeerd een impeachment-onderzoek in het Huis te blokkeren. Die obstructie van het Congres alleen al kan als basis dienen voor een impeachment-artikel. 

“Geen geïsoleerde gebeurtenis”

“De president heeft zijn persoonlijke politieke belangen boven de nationale belangen van de Verenigde Staten gesteld, hij heeft de integriteit van het Amerikaanse verkiezingsproces voor een president ondermijnd en de nationale veiligheid in gevaar gebracht”, zo staat ook in de tekst. “Wij waren gefrappeerd door het feit dat het wangedrag van de president geen geïsoleerde gebeurtenis was, en ook niet het product was van een naïeve president.”

Om 23 uur Belgische tijd volgt een stemming over het 300 pagina’s rapport in de Commissie, alvorens het door te sturen naar de Commissie voor Justitie. Die commissie houdt morgen de eerste verhoren. Vier juridische experts van universiteiten in de Verenigde Staten worden gehoord over wat er in de grondwet staat over het starten van een afzettingsprocedure. Ook wil de inlichtingencommissie nog meer getuigen horen voordat de juridische commissie het onderzoek overneemt, staat in het rapport.

Als het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben, het rapport uiteindelijk goedkeurt, wordt het naar de Senaat doorgestuurd voor de echte impeachment-procedure. De president zal er door de honderd senatoren berecht worden  over de beschuldigingen in het rapport. In de Senaat hebben de Republikeinen wel de meerderheid, bovendien kan de president slechts afgezet worden met een tweederdemeerderheid.

“Weerspiegelt enkel hun frustraties”

Het staatshoofd heeft altijd alle aantijgingen ontkend. Ook vandaag liet het Witte Huis weten dat er “geen enkel bewijs” is van schuld.  Het rapport “doet niets anders dan hun (de Democraten) frustraties weerspiegelen” en “het leest als de dwalingen van een blogger in de kelder die ernaar streeft iets te bewijzen dat er duidelijk niet is”.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ivan de ridder

    Roger Verbrugge, in Oekraïne mag me ermee lachen. Er gelden andere wetten in Amerika. En een impeachment procedé dient om na te gaan of de president de grondwet overtreden heeft indien ja, de mogelijkheid te bieden deze af te zetten. Niemand hoort boven de wet te staan, ook de president niet. Indien wel, dan opent dit een precedent voor toekomstige leiders. Doe maar op, men blijft het toch maar tolereren.

  • Roger Verbrugge

    In Oekraïne lacht men daarmee. Voor wat hoort wat is daar de normaalste zaak van de wereld. Als dat het enigste is wat Trump heeft mispeuterd dan komen de Amerikanen er goedkoop van af. De boemerang voor de Democraten is al onderweg.

Lees meer