3 Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Donald Trump moet worden aangeklaagd omdat hij zijn macht heeft misbruikt en het onderzoek van het parlement naar de Oekraïne-affaire heeft gedwarsboomd, zo hebben de Democraten twee aanklachten tegen de president geformuleerd.
AFP Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Donald Trump moet worden aangeklaagd omdat hij zijn macht heeft misbruikt en het onderzoek van het parlement naar de Oekraïne-affaire heeft gedwarsboomd, zo hebben de Democraten twee aanklachten tegen de president geformuleerd.

Democraten kondigen formeel aanklachten tegen Trump aan in afzettingsprocedure: “Niemand staat boven de wet”

Beschuldigingen van machtsmisbruik en hinderen parlement

De Democraten in het Amerikaanse huis van Afgevaardigden brengen twee zogenoemde articles of impeachment tegen president Donald Trump in stemming. Dat heeft Jerry Nadler, voorzitter van de commissie voor Justitie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bekendgemaakt tijdens een persconferentie. “Niemand, dus ook de president, staat boven de wet,” zei Nadler.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Trump wordt concreet machtsmisbruik en belemmering van het Congres ten laste gelegd. Trump zou zijn presidentiële bevoegdheden hebben misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin. Daarna zou hij het onderzoek van het Congres hiernaar hebben tegengewerkt. Dit gedrag rechtvaardigt volgens de Democraten de afzetting van de president.

Stemming

Met de staat van beschuldiging koersen de Democraten af richting een stemming over afzetting in het Huis van Afgevaardigden nog voor Kerstmis. De stemming wordt zeer waarschijnlijk volgende week gehouden, waarna begin volgend jaar de rechtszaak tegen Trump volgt in de Senaat. 

De Democratische Partij heeft de meerderheid in het Huis. Naar verwachting stemmen bijna alle 235 Democraten en een overgelopen voormalig Republikein voor afzetting. Alle 197 Republikeinen in het Huis stemmen naar verwachting tegen.

3 Jerry Nadler, voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis. “De president heeft onze nationale veiligheid schade toegebracht”, zei hij. “Geen enkele president staat boven de wet.”
AFP Jerry Nadler, voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis. “De president heeft onze nationale veiligheid schade toegebracht”, zei hij. “Geen enkele president staat boven de wet.”

De aanklachten werden bekendgemaakt na koortsachtig overleg vanochtend en gisterenavond tussen de Democratische leider Nancy Pelosi en partijgenoten die het impeachment-onderzoek hebben geleid. Het overleg volgde op de laatste, meer dan tien uur durende hoorzitting in het Huis of Trump flink in de fout is gegaan toen hij in juli de Oekraïense president Zelenski vroeg een corruptie-onderzoek te beginnen naar oud-vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter.

Bedreiging

Terwijl de Republikeinen opnieuw benadrukten dat afzetting van Trump een groot schandaal zou zijn, betoogden de Democraten tijdens de hoorzitting dat de president zich wel degelijk schuldig had gemaakt aan de “ernstige misdaden” die de Grondwet noemt voor impeachment. Een president kan volgens de Grondwet alleen worden afgezet als hij zich schuldig heeft gemaakt aan “hoogverraad, omkoping en andere ernstige misdaden”, zoals machtsmisbruik.

“President Trumps aanhoudende pogingen om een ander land te dwingen hem te helpen bij bedrog om een verkiezing te winnen, vormen een overduidelijke bedreiging voor onze eerlijke verkiezingen en nationale veiligheid”, besloot Daniel Goldman, de onderzoeker van de Inlichtingen-commissie van het Huis.

“Politieke waanzin”

Vlak voor de Democraten de aanklachten bekend maakten, noemde Trump de afzettingsprocedure “politieke waanzin”. “Het is ronduit politieke waanzin om een president in staat van beschuldiging te stellen die heeft gezorgd voor een van de meest succesvolle presidentschappen ooit”, aldus de president op Twitter. “En nog belangrijker, die niets verkeerds heeft gedaan.” 

Trump is van plan de komende dagen campagne te voeren in Democratische staten, zoals Wisconsin, die hem in 2016 steunden en zijn verkiezing mogelijk maakten om uit te halen naar de Democratische top.

3 Wanneer de beschuldigingen ook in plenaire zitting zullen weerhouden worden volgende week, dan zal Trump de derde president uit de Amerikaanse geschiedenis zijn die in staat van beschuldiging wordt gesteld in het Amerikaanse Congres.
Photo News Wanneer de beschuldigingen ook in plenaire zitting zullen weerhouden worden volgende week, dan zal Trump de derde president uit de Amerikaanse geschiedenis zijn die in staat van beschuldiging wordt gesteld in het Amerikaanse Congres.

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne 'zijn' burgers belogen en bedrogen en zo via het kiesmannensysteem het presidentschap kunnen bemachtigen. Maar H. Clinton had duidelijk meer kiezersstemmen. Door nu de meerderheid in het Senaat te hebben zal/kan zijn partij hem niet laten vallen. Daarvoor zou het veel erger moeten komen.

  • Gino De Neef

    Daar moet wel nog eerst over gestemd worden. En er is nog steeds geen bewijs geleverd. Getuigen voor de defensie werden niet gehoord. De president van de Oekraïne heeft het zelf at twee keer ontkent. Het transcript vermeld geen quid pro Quo. Desondanks proberen ze nog steeds de verkiezing van 2016 ongedaan te maken en herverkiezing van Trump te beletten. Want dat is waar het om draait!

Lees meer