De eerste tweets van Trump kwamen als reactie op de kritiek van de Democratische parlementsleden omtrent de manier waarop de regering asielzoekers aanpakt.
AP De eerste tweets van Trump kwamen als reactie op de kritiek van de Democratische parlementsleden omtrent de manier waarop de regering asielzoekers aanpakt.

Democraten plannen resolutie tegen “xenofobe tweets” van Trump

De Democraten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen een resolutie stemmen waarin de “xenofobe tweets” van president Donald Trump van afgelopen weekend veroordeeld worden. Dat heeft Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, gezegd. 

Gisteren ontstond er ophef na enkele tweets van de president. Die impliceerden dat vier progressieve Democratische Congresvrouwen met een andere huidskleur “terug moeten keren naar de plaatsen waar ze vandaan komen”. Drie van hen zijn echter in de Verenigde Staten geboren.

“Dit weekend ging de president nog onder zijn eigen lage normen door schandelijke taal te gebruiken over leden van het Congres”, zei Pelosi in een verklaring. Ze vroeg daarbij ook de steun van haar Republikeinse collega’s in het veroordelen van de tweets.

“Totaal misplaatst”
De gematigde senator Susan Collins uit de Amerikaanse staat Maine was de eerste bekende Republikein die zich openlijk verzette tegen Trumps tweet. “De tweet van de president waarin hij zei dat de verkozenen van het Congres moeten terugkeren naar waar ze vandaan komen was totaal misplaatst en moet worden ingetrokken”, zei ze in een verklaring.

Trump verdedigde zijn tweets toen hij er in het Witte Huis naar gevraagd werd. Hij zei dat het Congresleden zijn die Amerika haten. “Als ze niet gelukkig zijn kunnen ze vertrekken, en weet je wat? Ik ben er zeker van dat er veel mensen zullen zijn die hen niet zullen missen.”

“Excuses voor vuile taal”
Trump haalde daarnaast nóg eens op Twitter uit naar de “radicaal-linkse congresvrouwen”. “Ze moeten zich verontschuldigen voor de vuile taal en de verschrikkelijke dingen die ze gezegd hebben. Zoveel mensen zijn boos op hen voor hun vreselijke en walgelijke acties.”

“Als de Democraten zich willen verenigen rond de onbeleefde taal en racistische haat die uit de mond van deze onpopulaire Congresleden komt, wordt het interessant om te zien hoe dit uitdraait. Ik kan je alvast zeggen dat Israël zich verlaten voelt door de VS", klinkt het nog.

97 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • annie dupont

    Fons Casteels : nog steeds niet begrepen dat hun probleem land net de usa is waar ze geboren zijn ( 3 van de 4). misschien moet u dringend naar de usa om de problemen daar aan te pakken en dan naar hier terugkeren om ons uit te leggen hoe het zeker NIET moet ( niet à la trump )... wedden dat uw ogen open gaan zodra u 1 voet in de usa zet .... tenminste als u toegelaten wordt

  • Wesley Gevaert

    Groot gelijk dat ze Israël en de relatie met Amerika bekritiseren. Daar was niets racistisch aan. Wat Trump tweette was werkelijk racisme pur sang. Dat hij nu probeertaan reflectie te doen is zijn modus operandi. Waarom zagen de weinig-toleranten hier nog over Obama? Die 8 jaar nog niet verteerd?

Lees meer