In Main verloor de Republikein Bruce Poliquin (links) van zijn Democratische tegenstander Bruce Golden (rechts).
AP In Main verloor de Republikein Bruce Poliquin (links) van zijn Democratische tegenstander Bruce Golden (rechts).

Democraten versterken greep op Huis van Afgevaardigden

Meer dan een week na de tussentijdse verkiezingen in de VS hebben de Democraten hun heroverde meerderheid in het Huis van Afgevaardigden opgedreven. De oppositie heeft nu al 35 zetels in het “lagerhuis” van het Amerikaanse parlement heroverd.

In de staat Maine kondigden de verkiezingsautoriteiten vandaag aan dat de Democraat Jared Golden het in het tweede kiesdistrict had gehaald van Republikein Bruce Poliquin. 

In Maine konden de kiezers hun stem net als overal elders voor hun favoriet uitbrengen maar tegelijkertijd ook een rangorde van hun favorieten opstellen. De tweede reeks van stemmen komt dan in aanmerking als geen enkele kandidaat de 50 procent van de eerste categorie stemmen behaalt.

Dat was in Maine het geval. Poliquin, een partijgenoot van president Donald Trump, lag bij de eerste telling zowat 2.000 stemmen voor op Golden. Maar met de tweede reeks stemmen kwam de Democraat uit op 50,53 procent en de Republikein op 49,47 procent. Poliquin heeft al klacht ingediend.

In de Senaat hebben de Republikeinen hun krappe meerderheid sowieso kunnen behouden. Het is nog uitkijken naar een hertelling in de staat Florida, waar het verschil flinterdun was. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Pintens

    jaja Pieter Paulus, omdat ze nu de meeste gouverneurs hebben kunnen die bij volgende verkiezingen in hun staat alweer een aantal pro-democraten-stemmers weigeren omdat ze bv geen rijbewijs kunnen voorleggen, of een aantal districten gaan hervormen. Anti-democratie heet zoiets

  • annie dupont

    gelieve ook te vermelden dat de republikeinen veel gouverneurs verloren hebben

Lees meer