10
REUTERS

Demonstranten bestormen Servisch parlement in Belgrado

In de Servische hoofdstad Belgrado hebben demonstranten vrijdagavond met geweld het parlement bestormd. Er werd met flessen en stenen naar de ramen van het parlement gegooid. Ook de politie, die deze keer geen traangas gebruikte,  werd aangevallen.

Het protest begon enkele uren eerder en verliep aanvankelijk vreedzaam. Dat veranderde toen een groep jonge mannen zich een weg baande voorbij de betogers die tegen geweld zijn, en via een onbewaakte deur het parlement binnengingen. 

Piek in besmettingen

Duizenden Serviërs komen al dagen op straat om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de regering, hoewel president Aleksandar Vucic een geplande lockdown intussen introk. Hij verving die wel door andere maatregelen. Zo zijn bijeenkomsten met meer dan tien mensen verboden in de hoofdstad, omdat het aantal coronabesmettingen toeneemt.

De betogers verwijten de regering die nieuwe piek zelf te hebben veroorzaakt door te snel de coronamaatregelen te versoepelen, en eisen het ontslag van hun president. 
In mei konden voetbalwedstrijden, religieuze evenementen en privébijeenkomsten weer, en - ook een stevige doorn in het oog van de protestanten - op 21 juni gingen verkiezingen door. 

10
EPA

Servië telt tot nu toe meer dan 17.000 coronabesmettingen, en 340 COVID-19-doden. Waren er in het land een maand geleden ongeveer 50 besmettingen op een dag, nu worden er 300 tot 350 geteld.

De politie die vrijdagavond binnen aan het parlement opgesteld stond drong de demonstranten terug, en vormde een ketting om de betogers tegen te houden. Een half uur lang werden ze bekogeld met flessen en stenen. De agenten hadden klaarblijkelijk het bevel gekregen om zich terughoudend op te stellen, want op geen enkel moment zetten ze traangas in. 

Vrijdag is al de vierde avond van protesten op rij, en tijdens de eerste twee avonden werd traangas wel veelvuldig gebruikt.

10
REUTERS
10
EPA
10
EPA
10
EPA
10
AP
10
REUTERS
10
AFP
10
AFP

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Henri Dederen

    Dit heeft natuurlijk niets meer te maken met Corona maar is duidelijk politiek geïnspireerd. Ook Europa steunt dit fundamenteel 'Recht tot vreedzaam protest' in een land wiens politieke visie niet past in haar kraam.

Lees meer