2
UNKNOWN

Demonstratie tegen Wilders verloopt rustig

De demonstratie in Amsterdam tegen de "intolerante en discriminerende standpunten" van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders en racisme in het algemeen, is vandaag rustig verlopen.

Nederland Bekent Kleur
De antiracistische organisatie Nederland Bekent Kleur verwachtte duizenden betogers. Volgens de politie namen uiteindelijk zo'n 1.300 mensen deel aan het protest dat om 13.15 uur begon en tegen 15.15 uur was afgelopen.


Rene Danen, voorzitter van Nederland Bekent kleur, was na afloop tevreden over het aantal bezoekers en het verloop van de demonstratie. Sprekers waren onder anderen Danen, oud-minster Hans Dijkstal (VVD) en Mohammed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM). Ook Aissa ZanZan, de vice-voorzitter van de Unie van Amsterdamse Moskeeën was aanwezig.


Geen aanhoudingen
De betogers stonden in het midden van de Dam. Daaromheen was het een 'gewone' zaterdag. Winkelend publiek en verkeer werden niet gehinderd door de demonstratie. Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen aanhoudingen verricht.


Petitie tegen Wilders
Een aantal bekende Nederlanders, onder wie Youp van 't Hek, Ed van Thijn en Foppe de Haan, had de actie op de Dam aanbevolen. Meer dan 5.000 mensen ondertekenden in de aanloop naar de demonstratie een petitie tegen PVV-leider Wilders.


Tegen intolerantie en racisme
Danen benadrukte dat de demonstratie niet enkel tegen Geert Wilders was gericht, maar ook tegen intolerantie en racisme in Nederland in het algemeen. "In Nederland is een verdeelde samenleving ontstaan van 'wij tegenover zij'. Het is tijd om kleur te bekennen, nu het debat gedomineerd wordt door dagelijkse tirades tegen hele bevolkingsgroepen", zei Danen.

Toegenomen discriminatie en rassenhaat
Hans Dijkstal zei bang te zijn dat Nederland op een hellend vlak is gekomen. "Er is sprake van toegenomen discriminatie en vreemdelingenhaat. Als we niet oppassen eindigt dat rampzalig." Hij noemde de ideeën van Geert Wilders verwerpelijk.
Frank Boeijen zong zijn bekende hit Zwart-Wit samen met de Tunesische zangeres Oulfa Rouached en de band Kasba. (novum/lb)

2
UNKNOWN

Lees meer