De Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen.
EPA De Deense minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen.

Denemarken stopt wapenverkoop aan Saudi-Arabië

Denemarken zal voorlopig geen wapens en militair materieel meer verkopen aan Saudi-Arabië. Reden is de Saudische betrokkenheid bij de oorlog in Jemen en de moord op journalist Jamal Khashoggi.

De beslissing is volgens de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Anders Samuelsen, genomen na discussies met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Het Europees Parlement riep in een resolutie vorige maand al op tot een Europees wapenembargo tegen Saudi-Arabië in verband met de zaak-Khashoggi.

FN-Herstal

Niet alle landen doen mee aan het embargo. Frankrijk, Spanje, Wallonië en het Verenigd Koninkrijk blijven wapens leveren. Duitsland is het belangrijkste Europese land dat besloot leveringen aan Saudi-Arabië te staken.

Ons land denkt er voorlopig niet aan om te stoppen met wapens te leveren aan de Golfstaat. Het Waalse gewest, dat voor 100 procent eigenaar is van wapenfabrikant FN Herstal, wil niet van een embargo weten, tenzij het in Europese context kan. Maar dat lijkt weinig waarschijnlijk. 

152 miljoen euro

België was vorig jaar de op vijf na grootste exporteur van wapens naar Saudi-Arabië in de Europese Unie. In totaal was daar 152 miljoen euro mee gemoeid. Onder andere vuurwapens, artillerie, munitie en geblindeerde voertuigen worden vanuit ons land naar Saudi-Arabië geëxporteerd.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Alexander Meeuws

    dommerikken. gaan ze het gewoon ergens anders kopen...

  • Lucien Mertens

    Alvast één land dat z'n mening kwijt durft, en niet enkel met veel blabla, maar ze ook daadwerkelijk omzet in de praktijk. Bravo Denemarken.

Lees meer