Deze drug veroorzaakte de 'zombie'-epidemie in New York

85 keer krachtigere drug dan marihuana oorzaak 'zombiegedrag' verslaafden

Amerikaanse onderzoekers hebben de stof kunnen identificeren die verantwoordelijk is voor het 'zombiegedrag' van tientallen drugsverslaafden deze zomer in New York. Die blijkt 85 keer zo krachtig dan gewone marihuana, schrijft CNN.

In een wijk in Brooklyn stortten op 12 juli op amper 11 uur tijd 33 mensen in elkaar. De slachtoffers bevonden zich allemaal in Stockton Street en vertoonden allemaal hetzelfde gedrag: apathisch voor zich uitstaren, traag en 'mechanisch' bewegen, fel zweten, af en toe grommende geluiden maken.

De 33 drugsgebruikers werden naar verschillende ziekenhuizen in de buurt gebracht, en daar werd meteen vermoed dat ze allemaal een bepaalde vorm van de K2-drug hadden gebruikt, die ook wel 'spice' wordt genoemd.

5 Persbureau AFP maakte in augustus 2015 deze soms schokkende beelden van drugsverslaafden op straat in East Harlem.
AFP Persbureau AFP maakte in augustus 2015 deze soms schokkende beelden van drugsverslaafden op straat in East Harlem.

Het is een soort synthetische cannabis-achtige drug, waarvan de chemische samenstelling constant wijzigt om de overheid in eventuele verbodsmaatregelen altijd een stap voor te kunnen zijn. Om te achterhalen welk deel van het mengsel uiteindelijk verantwoordelijk was voor het gedrag van de gebruikers, moesten de onderzoekers van de San Francisco School of Medicine, dus in het wilde weg beginnen zoeken.

5
AFP

Deze week verschenen de resultaten in The New England Journal of Medicine en daarin werden de eerste vermoedens bevestigd. Het totale mengsel blijkt 85 keer zo krachtig als gewone marihuana. Uit het onderzoek blijkt ook dat het de drug de synthetische cannabinoïde AMB-FUBINACA bevat, een afgeleid product van de pijnstiller AB-FUBINACA, die in 2009 door Pfizer is ontwikkeld. De AMB-variant dook voor het eerst in 2014 in de straten van Louisiana op en werd meteen verboden. 

New York ondergaat samen met een aantal andere Amerikaanse grootsteden al maandenlang een forse en vaak dodelijke opstoot van K2 of 'spice'-varianten. In april 2015 zagen de spoedafdelingen van de stad in een week tijd 120 patiënten binnenkomen met een overdosis.

5
Getty Images
5
AFP
5
AFP

Lees meer