2 .
rv .

Deze man barst net als de Joker ongecontroleerd in lachen uit: “Ik gierde het uit toen mijn verloofde stierf”

Sinds de première van de hitfilm ‘Joker', met in de hoofdrol een satanisch lachende Joaquin Phoenix, staat de Amerikaanse Scott Lotan (47) volop in de belangstelling. De man uit het Amerikaanse Virginia Beach heeft namelijk een angstaanjagende, bulderende lach die erg lijkt op die van de de Joker. Niet omdat hij is dolgedraaid, maar vanwege een afwijking die ‘emotionele incontinentie’ wordt genoemd. “Ik kan er niks aan doen en ben een pathologische lacher”, zegt Scott.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Lotan heeft hij al jaren last van wat officieel het ‘pseudobulbair effect’ wordt genoemd: een wetenschappelijke benaming voor dwangmatig lachen of huilen. In het geval van Scott gaat het om een symptoom van de chronische zenuwaandoening multiple sclerose (MS), die hij al jaren heeft. 

Toen mijn moeder overleed, heb ik de hele tijd aanstekelijk staan lachen

Scott Lotan

Ongemakkelijke situaties

Nu denken veel mensen dat hij voor de lol het beroemde Jokerpersonage imiteert, maar de werkelijkheid is anders. Zijn niet te stoppen lachsalvo's kunnen soms zelfs 10 minuten duren en zijn, aldus Lotan, uiterst pijnlijk en vermoeiend. “En mijn lach brengt me vaak in ongemakkelijke situaties.”

Aan de website Ladbible vertelde Scott dat hij zeer regelmatig in de problemen komt. “Ik heb bijvoorbeeld vaak gedoe in restaurants waar ze me niet willen bedienen omdat medewerkers denken dat ik ze keihard uitlach.” Ook op café kan het misgaan. “Als ik met vrienden iets ga drinken zijn er ook altijd mensen die denken dat ik ze niet serieus neem. Dat is wel eens uitgedraaid op een vechtpartij.”

Maar het kan nog heftiger: “In 2003 verlieten mijn verloofde en ik ons verlovingsfeest. Terug naar huis werden we door een dronken bestuurder aangereden en kwam mijn toekomstige echtgenote om het leven. Na die tragische crash werd ik ondervraagd door de politie en ik kan me herinneren dat ik toen ook een gênante lachbui kreeg. Hetzelfde gebeurde toen mijn moeder drie dagen later stierf. Ook toen heb ik de hele tijd staan lachen. Ik kon niet meer ophouden.”

Freak

De Amerikaan probeert al jaren met medicatie en therapie controle te krijgen over zijn aandoening, maar die inspanningen hebben vooralsnog weinig effect. “Ik kan er niks aan doen en zal erin moeten berusten. Moeten accepteren dat de buitenwereld me beschouwt als freak, psychopaat zonder gevoelens of gewetenloze Joker. Maar dat is lastig”, zegt Scott, die de film recent zag. “In de bioscoop had ik het gevoel naar mezelf te kijken.” 

Erg realistische Joker

Scott noemt de manier waarop acteur Joaquin Phoenix de stoornis in de film weergeeft, ‘realistisch en juist’. “Ook hij moet, net als ik, slikken en bijna stikken tijdens de lachsalvo's.  Als ik moet lachen, stik ik soms bijna omdat ik naar adem moet happen. Ook komt er bij zo'n bulderende lach veel speeksel in mijn mond. Als ik dat al lachende probeer door te slikken, komt het vaak in mijn luchtpijp terecht waardoor ik me ook nog verslik en onbedaarlijk moet hoesten. Verder krijg ik door het lachen pijn in mijn nek. Dat probeer ik op te lossen om tijdens zo’n aanval mijn hoofd wat meer te bewegen.”

Joaquin Phoenix vertelde in interviews over ‘Joker’ al dat hij zich voor zijn lach liet inspireren door video’s van mensen die lijden aan het pseudobulbair effect.

Video's waarin een lachende Scott te zien zijn, worden al jaren veel bekeken op YouTube en gaan nu nog eens viraal. Maar Scott wil geen medelijden: “Mensen denken dat mijn leven wordt gedomineerd door pijn en lijden. De werkelijkheid is dat er natuurlijk ook momenten zijn waarop ik niet lach. Net als iedereen heb ook ik mijn ups en downs. Soms gier ik oncontroleerbaar maar, laten we wel zijn, er zijn ergere dingen op de wereld. Verder vinden mijn kinderen mijn reacties humor. Oftewel, ze kunnen gelukkig om hun lachende pa lachen.”

2 Joaquin Phoenix in Joker.
AP Joaquin Phoenix in Joker.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy De Vos

    Het is een afwijking. Ik heb hiervan ook soms last als mensen mij lang en serieus aanstaren. Op zich niks mis mee, alleen genant in sommige situaties.

Lees meer