Dierenactivisten gearresteerd bij paardenshow Efteling: “Kinderen huilden op de tribunes”

Bij de paardenshow Raveleijn in de Efteling zijn vanmiddag meerdere demonstranten opgepakt. Het gaat om dierenactivisten die de show wilden verstoren vanwege het gebruik van paarden. Op beelden is te zien hoe de Efteling-acteurs de activisten proberen te verjagen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De demonstranten van de Vegan Strike Group klommen tijdens de voorstelling over de hekken en sprongen de de arena in. Dat deden ze op het moment dat de paarden met de vuurdekens voorbijkwamen. 

De actievoerders hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen, aldus een woordvoerster. Ze zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De kinderen die op de tribune zaten reageerden geschrokken en huilden, zeggen ooggetuigen. Via de omroepinstallatie kregen bezoekers te horen dat de show werd stopgezet, alle bezoekers moesten de tribunes verlaten.

Volgens attractiepark-website Looopings probeerden de acteurs van Raveleijn zelf de demonstranten te verjagen. Dat is ook te zien op de beelden. 

Show Ravelijn
Efteling Show Ravelijn

Opspraak

Paardenshow Raveleijn kwam in opspraak toen Partij voor de Dieren-lid Leonie Gerritsen op Twitter de Efteling er van langs gaf. Ze vond het een schande dat de Efteling paarden gebruikt als entertainment en ze laat rondrennen met een brandende deken. “De hitte van het vuur veroorzaakt stress en angst bij paarden. Dat ze er na jaren gewenning en training aan gewend zouden zijn, weten we niet.”

De Efteling zei in een reactie het jammer te vinden dat de show in opspraak is. “De veiligheid van onze paarden is juist onze top prioriteit”, liet een woordvoerster weten aan deze krant. Uit een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek dat de paardenshow aan alle regels voldoet. Raveleijn mag dus opgevoerd worden. “We hebben de paarden voor, tijdens en na de show goed bekeken en niets onrechtmatigs gevonden.” 

53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerry Cle

    Dat kinderen in het publiek huilden vanwege enkele actievoerders met een spandoek is speculatie. Misschien huilden ze wel vanwege de felle reactie van enkele acteurs en ouders in het publiek. De actievoerders hebben wel een punt. Wat is het verschil tussen circusvoorstellingen met dieren (die verboden zijn) en deze voorstellingen? Geld en macht van de inrichters?

  • Norbert Thieren

    Kinderen moeten op school al geleerd worden dat met dieren niet mag gesold worden.

Lees meer