Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.
ANP Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Dijsselbloem: "Voorlopig nog geen nieuw geld voor Grieken"

Het Europese steunprogramma voor Griekenland wordt weliswaar verlengd, maar dat betekent niet dat de Grieken nu op korte termijn weer geld krijgen van de andere eurolanden. Het geld uit eerder toegezegde leningen komt pas vrij als de beloofde hervormingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd. Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat vandaag in de Tweede Kamer.

Griekenland staat wat Europese leningen betreft "al heel lang droog", zei Dijsselbloem. Ze krijgen pas weer geld als ze een programma succesvol hebben afgerond. En dat is nog niet het geval en zal ook niet op korte termijn zo zijn. Dat Griekenland in maart geld nodig heeft, is een verantwoordelijkheid voor de Griekse regering, zei Dijsselbloem. Hij hoopt dat de nieuwe regering erin slaagt de belastinginkomsten weer op gang te krijgen.

Dat de Grieken niet nu meteen al nieuw geld krijgen, was een belangrijke voorwaarde voor de VVD om te kunnen instemmen met een verlenging van het steunprogramma.

Dijsselbloem nuanceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat gisteren voorrekende dat Nederland Griekenland nu 11,9 miljard heeft geleend: ruim 700 euro per Nederlander. Maar zo simpel is het niet, zei Dijsselbloem. Nederland heeft, net als andere eurolanden, Griekenland in het begin van de crisis rechtstreeks geld geleend. Dat gaat om 3,2 miljard euro. Daarna is door het Europees noodfonds EFSF geld geleend aan de Grieken. Nederland heeft het EFSF niets geleend, maar staat wel garant voor een bedrag van 8,7 miljard euro.

Steun van ECB

Indien Griekenland volgende maand niet aan zijn verplichtingen dreigt te kunnen voldoen, hoopt het op steun van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis vandaag tegen Bloomberg TV.

Omdat Griekenland moet aantonen aan de voorwaarden voor de verlenging van de noodkredieten te voldoen, zal een volgende uitkering waarschijnlijk nog tot april op zich zal laten wachten. Volgende maand moet echter al een lening aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden afgelost. Hierdoor zou het land in financiële problemen kunnen komen.

Volgens Varoufakis kan de ECB echter te hulp schieten door 2 miljard euro die de bank overhield aan de opkoop van Griekse obligaties over te maken naar het IMF. "Het is een voorbeeld, er is nog niets besloten. Maar het is geld waar wij recht op hebben", aldus de minister.

Volgens Varoufakis hebben Grieken dinsdag zo'n 700 miljoen euro gestort bij banken in het land, nadat het akkoord over de verlenging van de noodsteun voor Griekenland werd bereikt. De afgelopen maanden haalden Grieken naar schatting circa 20 miljard euro van hun bankrekeningen, in een poging hun vermogen te beschermen tegen een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Lees meer