3
Twitter

Dit is geen sneeuw, maar een wei vol spinnenwebben

Het regent spinnen in Australië. Een Australische man nam vorige week deze foto van zijn eigendom in Nieuw-Zuid-Wales, helemaal bedekt onder een laag spinnenwebben. In paniek deed hij een oproep aan mensen die hem een verklaring konden geven voor dit vreemde en angstaanjagende verschijnsel.

Wetenschappers noemen het 'engelenhaar' en het is een typische migratiemethode van spinnen. De achtpotigen klimmen daarvoor naar de top van struiken en grassprieten en maken dan een sluier van web over het landschap. Ze laten zich vervolgens door de wind vervoeren op hun zelfgemaakte witte tapijten. Voor toeschouwers lijkt het dus letterlijk alsof de spinnen uit de hemel vallen.

Schrikken
Keith Basterfield onderzoekt het fenomeen al jaren. Volgens hem is het een natuurlijk proces, dat bovendien enkel toegepast wordt door spinnen die niet gevaarlijk zijn. Schrikken is het vast en zeker wel. De Australische man durfde zijn huis amper uit. Gelukkig was de volgende nacht alles alweer verdwenen.

Volgens Basterfield is het weer een belangrijke trigger voor het 'engelenhaar'. "In de meeste gevallen gaat het om heldere, koele dagen met een licht briesje. Het verschijnsel doet zich ook vaak voor na overstromingen. De spinnen gebruiken hun webben dan om snel weg te komen."

Door deze migratiemethode kunnen spinnen zich over lange afstanden verplaatsen en zouden ze overal ter wereld geraakt zijn.

3
Twitter LBS Horticulture
3
Twitter LBS Horticulture

Lees meer