Dit jaar al meer dan 1.000 kinderen bevrijd uit handen gewapende groepen in CAR

Unicef en haar partnerorganisaties hebben dit jaar al meer dan 1.000 kinderen bevrijd uit de handen van gewapende groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, vijf keer meer dan het totale aantal van in 2013 bevrijde kinderen. In een persmededeling merkt Unicef wel op dat nog duizenden andere kinderen deel uitmaken van die groepen. Sinds het geweld in het land uit de hand liep, in december vorig jaar, is hun aantal bijna verdubbeld, van 3.500 naar ruim 6.000.

"Het stijgende aantal kinderen dat ingezet wordt in die gruwelijke oorlog herinnert ons aan de onuitspreekbare wreedheden die kinderen elke dag opnieuw moeten ondergaan", zei Souleymane Diabaté, vertegenwoordiger voor de VN-kinderorganisatie in het land. "Zulke flagrante schendingen van de rechten van het kind mogen niet ongestraft blijven."

De kinderen worden niet alleen ingezet als strijders, maar ook als koks, kruier en bewaker. Een op de vijf bevrijde kinderen zijn meisjes.

"Veel van deze kinderen hebben gezien hoe hun broers, zussen of ouders vermoord werden, en zijn nu ver van hun dorpen en families", zei Diabaté. "Echt elk kind dat we gesproken hebben zei naar school te willen terugkeren. We mogen hen niet in de steek laten."

De bevrijde kinderen krijgen via Unicef en partnerorganisaties gezondheidszorg en psychosociale steun. Daarnaast sporen ze hun familie op en zorgen ze ervoor dat ze weer naar school kunnen. Om dat ook de rest van het jaar nog te kunnen financieren, heeft de VN-organisatie nog 7,6 miljoen dollar nodig.

Lees meer