2
REUTERS

Dit weten we nu over schietpartij op Champs-Elysées

Bij een schietpartij in Parijs, op de bekende boulevard Champs-Elysées, is gisterenavond een politieagent doodgeschoten en raakten één of twee agenten gewond. Eén dader werd om het leven gebracht. Terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. "Het gaat om Abu Yusuf, een Belg die voor Islamitische Staat vecht", luidt het op Twitter. Dat gerucht kon tot dusver echter niet bevestigd worden.

De feiten vonden rond 21 uur plaats. Een wagen stopte ter hoogte van een politiewagen, een man stapte uit het voertuig en opende het vuur op de agenten. Het zou gaan om een automatisch vuurwapen. De politie slaagde er wel in de dader neer te schieten, die ter plaatse overleed. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken probeerde de dader nog te voet te vluchten. Ook zijn volgens het ministerie twee politieagenten zwaargewond geraakt, maar intussen zijn de twee buiten levensgevaar. De eerdere berichten dat ook een voorbijganger gewond raakte, zouden niet kloppen.

Tweede dader een belg?
Er waren in verschillende media geruchten over een tweede overleden politieagent, maar dat wordt ontkend door een woordvoerder van het ministerie. Ook zou mogelijk een tweede dader betrokken zijn, maar dat is nog niet duidelijk. De Franse overheid maakt jacht op iemand die door de Belgische veiligheidsdiensten gesignaleerd werd, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Die verdachte heeft zich intussen gemeld bij de Antwerpse politie. Of hij effectief iets te maken heeft met de aanslag, kan nog niet bevestigd worden. Volgens recente berichten werd de man gewoon voor andere feiten gezocht. Het zou gaan om een zekere Youssouf E.O., en die schreeuwt alvast zijn onschuld uit. "Ik was tijdens de aanslag gewoon op mijn werk", meldt hij via zijn advocaat.

Daarnaast zoekt het gerecht ook nog naar een zekere Karim C., de eigenaar van de wagen waarmee de schutter reed. In die wagen werden na de aanslag wapens gevonden. Het gaat om een pompgeweer en 'blanke wapens' zoals onder andere een keukenmes. Karim C. is een 39-jarige Fransman die in 2003 veroordeeld werd tot 20 jaar gevangenisstraf voor de poging tot moord op drie mannen, waarvan twee politieagenten, in 2001. In 2005 werd zijn straf ingekort tot vijf jaar, melden Le Parisien en BFMTV.

2
AFP

Na de aanslag
De wijk rond de prestigieuze laan werd afgesloten en de metrostations werden gesloten. Er was grootschalige politie-interventie, maar het ministerie laat weten dat er geen verdere politieoperaties plaatsvinden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is er nog veel onduidelijkheid.

De antiterroristische sectie van het parket van Parijs heeft alvast een onderzoek geopend, en een explosieveneenheid onderzoekt de wagen van de vermoedelijke dader, aldus de politie van Parijs op Twitter.
 
Terrorisme
De Franse president Hollande is ervan overtuigd dat de schietpartij met terreur te maken heeft. Dat zei hij gisteravond. Het Franse staatshoofd kondigde aan dat vandaag, vrijdag, het veiligheidskabinet bijeenkomt. Hollande zal die veiligheidsraad voorzitten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de feiten al veroordeeld. "Er gebeuren vreselijke dingen in de wereld, maar het lijkt op een terroristische aanval", aldus de president tijdens een persconferentie met de Italiaanse eerste minister in het Witte Huis.

Franse presidentsverkiezingen
Tijdens de aanslagen vond ook het laatste tv-optreden van de elf presidentskandidaten plaats. François Fillon legde meteen zijn campagne stil en riep de anderen op om hetzelfde te doen. Vandaag is de allerlaatste toegestane campagnedag voor de eerste verkiezingsronde van zondag. Ook Marine Le Pen en Emmanuel Macron hebben hun geplande activiteiten van vandaag opgeschort. Meer over de invloed van de aanslagen op de verkiezingen kan u hier lezen.

39 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Tisomzeep

    Adam anvers ik zet mij al 28 j in voor onze veiligeheid ook de uwe

  • manneke Frans

    Verwondert het de moslims echt dat ze geviseerd worden door de brave burger? Wanneer gaat de moslim gemeenschap eindelijk eens werk maken van een grote schoonmaak in eigen rangen? De Europeanen kunnen dan terug normaal leven en de moslims terug omarmen. Daar heeft iedereen toch baat bij?

Lees meer