5 Bewakingsbeelden van Patrick Crusius, die gewapend een WalMart-winkel binnenwandelt.
AFP Bewakingsbeelden van Patrick Crusius, die gewapend een WalMart-winkel binnenwandelt.

Dit weten we over de dader die 20 mensen doodschoot in winkelcentrum El Paso

De verdachte die gisteren in El Paso, Texas het vuur opende op bezoekers van een winkelcentrum en daarbij 20 mensen doodde en 26 anderen verwondde, is ondertussen geïdentificeerd als de 21-jarige Patrick Crusius uit Allen, Texas. De Amerikaanse federale politiedienst FBI beschouwt de schietpartij in de stad El Paso als een terroristische aanslag en haatmisdrijf. Crusius riskeert de doodstraf.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Allen, een buitenwijk van Dallas en de laatst gekende woonplaats van Crusius, ligt op een goeie 1.000 kilometer ten oosten van El Paso. Volgens openbare documenten zou de verdachte er wonen met zijn ouders en ook een tweelingzus en oudere broer hebben. De familie van de man heeft nog niet op de schietpartij gereageerd.

Een journalist van de Fort Worth Star-Telegram bericht via Twitter dat agenten van de FBI en het ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) huiszoekingen uitvoeren en mensen interviewen die mogelijk familie zijn van Crusius. 

5 De schutter, Patrick Crusius.
CNN De schutter, Patrick Crusius.

Crusius studeerde in 2017 af aan de Plano Senior middelbare school in Allen en ging van de herfst van 2017 tot het voorjaar van 2019 naar Collin College, een hogeschool in McKinney, ten noorden van Dallas. De school heeft ondertussen bevestigd dat hij een voormalige student is.

Eenzaat

Een bron binnen de politie vertelde aan CBS News dat de verdachte beschouwd werd als “jongere met problemen”.

Leigh Ann Locascio, een voormalige buurvrouw, noemt Crusius “een echte eenzaat”, die altijd alleen op de bus zat in de middelbare school. Hij liet zich volgens haar negatief uit over andere kinderen die aan sport deden of lid waren van de schoolband. Hij was “erg afstandelijk” en iemand die “weinig contact had met anderen”.

5 Een politieagent voor de ouderlijke woning van Crusius in Allen, Texas.
AP Een politieagent voor de ouderlijke woning van Crusius in Allen, Texas.

Haar zoon Tony Locascio wandelde regelmatig met Patrick Crusius en zijn zus naar school. Volgens de jongeman liep Patrick Crusius altijd voor of achter hen en was hij altijd erg op zichzelf. Hij hield van dieren en hield slangen als huisdier, vertelt Locascio. “Hij sprak met niemand. Niemand kende hem echt.” 

AK47

Een ondertussen verwijderde Twitteraccount onder Crusius’  naam vond een foto leuk waarop met vuurwapens de naam ‘Trump’ werd gespeld.

Volgens de eerste berichten zou de verdachte het vuur geopend hebben met een aanvalsgeweer van het type AK47 en 20 minuten lang in het rond gevuurd hebben. Hij verzette zich volgens de politie niet tijdens zijn arrestatie. De autoriteiten hebben nog niet bevestigd welk wapen hij gebruikte.

Manifest

De autoriteiten onderzoeken een manifest dat van de hand van Crusius zou zijn en  voor de schietpartij op internetforum 8chan gepost werd. De authenticiteit van het document moet nog bevestigd worden. Het stond al bijna twintig minuten online voordat de politie een telefoontje kreeg over de schietpartij, schrijft The New York Times.

In het vier pagina’s tellende document, getiteld ‘The Inconvenient Truth’ (De ongemakkelijke waarheid, red.), legt de auteur uit waarom hij tegen rassenvermenging is. Hij wil “vreemdelingen graag terugsturen” en voorspelt dat er een genocide op komst is. Latino’s zijn verantwoordelijk voor de “verrotting van Amerika”, stelt hij. Zijn aanval is “een reactie op de Latijns-Amerikaanse invasie van Texas”.

Crusius hekelt het wanbeleid van zowel Democraten als Republikeinen. Die laatsten zijn vooral schuldig omdat ze grote corporaties hun gang laten gaan in de VS, die zijn immers pro-immigratie en handelen ten koste van het milieu en de beroepsbevolking. De Democraten zijn dan weer eensluidend voor immigratie, waardoor het land binnenkort een “eenpartijstaat” zal worden, stelt hij. Met de toenemende automatisering zullen er bovendien te weinig jobs zijn om de blanke bevolking én de immigranten aan het werk te houden. 

5 Een foto van Patrick Crusius op zijn ondertussen verwijderde Facebookpagina.
rv Een foto van Patrick Crusius op zijn ondertussen verwijderde Facebookpagina.

Crusius geeft ook aan dat hij geïnspireerd is door de schutter die in maart in Nieuw-Zeeland het vuur opende op bezoekers van een moskee en 51 mensen doodschoot. Hij zegt dat hij zich tegen latino’s keerde na het lezen van ‘The Great Replacement’, een blank-nationalistische samenzweringstheorie.

Crusius ging er volgens het manifest vanuit dat hij gedood zou worden door de politie of de “indringers”, zoals hij de Hispanics noemde. Bij de schietpartij zijn drie Mexicanen om het leven gekomen.

In het manifest doet de schutter ook uit de doeken welk wapen hij zal gebruiken. Hij maakt hier melding van een AK47.

Volgens The Times is binnenlands terrorisme dat vooral gericht is tegen moslims en minderheden een groeiend probleem in de Verenigde Staten. De FBI verwacht dit jaar veel meer binnenlandse terroristen te arresteren dan buitenlandse. De afgelopen jaren eiste binnenlands terrorisme meer slachtoffers dan buitenlands terrorisme.

LinkedIn-profiel

Een ondertussen verwijderd profiel op LinkedIn in de naam van Patrick Crusius doet weinig ambitie vermoeden. “Ik ben niet echt gemotiveerd om meer te doen dan wat nodig is om rond te komen. Werken is in het algemeen klote, maar ik denk dat een carrière in softwareontwikkeling wel bij me zou passen. Ik breng elke dag zo’n 8 uur voor de computer door, dus dat telt wel qua technologische ervaring, denk ik.” Echt op zoek gaan naar een job, was hij alleszins niet van plan. “Ik ga gewoon kijken welke carrières in de technologie zich aanbieden; gaan met de wind.”

5
rv

Doodstraf

John Bash, de procureur van het ministerie van Justitie voor het westelijke district van Texas, zei dat de federale regering de schutter zal aanklagen met haatmisdrijf én het gebruik van vuurwapens, waar ook de doodstraf op staat. “We behandelen dit ook als een zaak van binnenlands terrorisme”, aldus Bash. 

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gery Windelinckx

    Rechtse schiet mensen dood in El Paso : 20 artikels en iedereen steigert. Linkse schiet mensen dood in Dayton : 4 artikels en iedereen zwijgt. Bevooroordeeld?

  • Yino Manaraf

    Dit is weer eens een laffe daad door een "BLANKE" terrorist. Hoe lang zal dit nog geslikt kunnen worden door de minderheid in Amerika.

Lees meer