2 Amanda Berry (midden) met haar zus (links) en dochter (rechts).
AFP Amanda Berry (midden) met haar zus (links) en dochter (rechts).

DNA bewijst dat Castro kind verwekte bij ontvoerde vrouw

Ariel Castro is de vader van het zesjarige meisje dat in gevangenschap is geboren in zijn huis in Cleveland. Een DNA-test heeft dat uitgewezen.

Castro wordt ervan verdacht dat hij drie vrouwen heeft ontvoerd en jarenlang heeft vastgehouden en verkracht. De vermiste vrouwen zijn deze week gevonden. Het zesjarige meisje werd ook door de politie aangetroffen. De ontvoerde ontvoerde vrouw Amanda Berry (27) is haar moeder.

De andere ontvoerde vrouwen, Michelle Knight (32) en DeJesus (23) moesten helpen bij de bevalling. Verschillende media hebben onder aanhaling van pv's van de politie na de eerste verhoren van de vrouwen gemeld dat Ariel bij een van de ontvoerden vijfmaal een zwangerschapsonderbreking zou veroorzaakt hebben, door het weigeren van voedsel en met stampen tegen het lichaam.

Dader riskeert doodstraf
De DNA-test heeft de 52-jarige oud-buschauffeur Castro niet in verband gebracht met andere misdrijven in de staat Ohio. De Amerikaanse justitie bekijkt nog of hij misschien in andere staten misdrijven op zijn geweten heeft.

Castro riskeert mogelijk de doodstraf. Officier van Justitie Timothy McGinty deelt mee dat hij naast de beschuldiging van ontvoering en verkrachting bijkomende aanklachten nastreeft wegens moord met voorbedachten rade, pogingen tot moord en het toebrengen van lichamelijk letsel. Aanleiding is dat Castro minstens een van zijn gevangenen herhaaldelijk met geweld tot abortus zou hebben gedwongen, nadat hij ze had verkracht.

Hij zal "elke daad van moord met voorbedachten rade" onderzoeken die de aangeklaagde "heeft begaan bij de zwangerschapsonderbrekingen", zegt McGinty. De wet voorziet de doodstraf voor misdadigers die in het spoor van een ontvoering opzettelijk een moord hebben begaan.

Absolute controle
De drie vrouwen stonden jarenlang onder de absolute controle van hun beul. In het huis van Castro vond de politie touwen en kettingen, waarmee de slachtoffers werden geketend, bevestigt politiechef Michael McGrath van Cleveland op tv-zender NBC. Slechts zelden mochten de vrouwen het huis verlaten en even in de tuin gaan.

Psychologen die verschillende ontvoeringszaken onderzochten, menen dat de slachtoffers vaak in een soort "aangeleerde hulpeloosheid" vervallen. Mensen die vele jaren seksueel misbruikt worden en bedreigd worden met de dood, ontwikkelen om te overleven dwangmatige complexe en tegenstrijdige gevoelens voor hun beul", stelt psycholoog David A. Wolfe van de Universiteit van Toronto in de New York Times.

Castro gaf bij zijn eerste ondervraging als motief aan dat hij "erg belust was op seks". Hij is niet in staat zijn driften te controleren, bericht het lokale kanaal WKYC. Zijn familieleden keerden zich van hem af. "Ik vraag de vrouwen en meisjes om vergiffenis voor het leed dat hen is aangedaan", zei de moeder van Castro in tranen aan een reporter.

Familie
Een volwassen dochter van de aangeklaagde gebruikte een interview met CNN om af te rekenen met haar vader. "Voor mij is hij dood", zei de vrouw. Haar vader is "de meest boosaardige, gemene duivelse crimineel". Ze had hem altijd als een liefdevolle persoon gezien en is nu compleet in shock. Ze heeft nooit een ongewone gang van zaken in het huis opgemerkt, maar op het ogenblik van de ontvoeringen woonde ze er niet meer. Maar toen ze bij haar vader op bezoek ging, duurde het altijd een hele poos voor de deur openging. Ze mocht ook nooit naar boven gaan, omdat het er te rommelig was. Bovendien was er constant luide muziek. "Alles speelde zich voor mijn neus af en ik wist het niet", zei de dochter.

De nicht van een van de slachtoffers vertelde dat de vrouwen op de verjaardag van hun ontvoeringen een taart moesten bakken. "Hij vierde hun ontvoeringsdag als hun nieuwe geboortedag". Castro had op zijn 1.400 vierkante meter groot terrein een "folterkamer en een privégevangenis middenin onze stad", zei McGinty.

2 Ariel Castro (52) was buschauffeur van beroep. Hij riskeert de doodstraf.
PHOTO_NEWS Ariel Castro (52) was buschauffeur van beroep. Hij riskeert de doodstraf.

Lees meer