6

Doden bij straatrellen in Lhasa

Bij de straatrellen in de Tibetaanse hoofdstad zijn volgens verschillende bronnen doden gevallen. Er zouden ook tientallen gewonden zijn. Radio Free Asia spreekt van zeker twee doden. De zender zegt dat Chinese troepen traangas hebben ingezet en met scherp schoten op de menigte. In het centrum van de stad werden winkels en auto's van Chinezen in brand gestoken. Ooggetuigen zagen twee lichamen op de grond liggen, maar er deden ook berichten van een hoger dodental de ronde, zegt de door de Verenigde Staten gefinancierde zender.

Branden
Nu de nacht over de Tibetaanse hoofdstad is gevallen, woeden er nog steeds branden in de oude binnenstad van Lhasa. Vaak gaat het om winkels van Han-Chinezen die door Tibetanen in brand zijn gestoken. Er is ook brand gesticht op een grote markt in de buurt van het Jokhangplein.

Leger
Het Chinese leger heeft volgens een Britse journalist ter plaatse de historische binnenstad van Lhasa afgesloten, maar de troepen houden voorlopig halt op de plaats. Klaarblijkelijk wachten ze verdere orders vanuit Peking af.

Volgens de Amerikaanse ambassade in Peking is er ook geschoten in de straten van de Tibetaanse hoofdstad.

De Dalai Lama heeft de Chinese authoriteiten opgeroepen om geen geweld te gebruiken.

Luchthaven ingenomen
Het Chinese leger heeft de luchthaven ingenomen melden toeristen. Een reiziger die de stad wou ontvluchten zei dat er geen vliegtuigtickets meer te krijgen zijn niettegenstaande vluchten niet volgeboekt zijn.

Veel winkels in de buurt van de Jokhangtempel staan in brand. Er zouden ondertussen ook al verschillende doden zijn gevallen.

Satelliet geblokkeerd
De Chinese censuur blokkeert alle berichten over de onrust in Tibet die CNN en de BBC via de satelliet naar China wilden uitstralen. Van zodra een bericht begint, wordt het hele scherm zwart en valt het geluid uit. Daarna loopt het programma normaal door.

Chinese agenten afgeranseld
Ooggetuigen meldden dat demonstranten bij de beroemde Jokhang-tempel politie- en brandweerwagens aanvielen en in brand staken. Chinese agenten en brandweerlieden zouden zijn afgeranseld. "Er heerst chaos", meldde een ooggetuige. "De mensen hebben stokken en stenen in hun handen". Ook bij het paleis van Potala, de oude residentie van de Dalai Lama, is er sprake van hevig geweld.

Het gaat om de hevigste rellen in het sinds 1951 bezette Tibet in twintig jaar.

Godsdienstvrijheid en onafhankelijkheid
De opstoot van geweld volgt op een week van demonstraties van de monniken in de kloosters rond Lhasa. Die vragen een grotere godsdienstvrijheid en onafhankelijkheid voor Tibet. Het zijn de grootste betogingen tegen de Chinese bezetter sinds 20 jaar.

Betoging
Ooggetuigen meldden dat de onlusten begonnen toen monniken van het oude Ramoche-klooster in het centrum van Lhasa een betoging wilden organiseren. De politie probeerde de monniken van de straat te houden. Er werd een politieauto in brand gestoken en honderden Tibetanen vervoegden daarop de protesterende monniken.

Zelfmoord
Uit protest probeerden twee monniken deze week zelfmoord te plegen. Zij staken zichzelf in borst, handen en polsen. Hun toestand is kritiek, aldus de zender Radio Free Asia. Anderen gingen in hongerstaking. Vanuit India vroegen Tibetanen deze week ook aandacht voor hun land. De Indiase politie verijdelde hardhandig een voorgenomen protestmars naar de grens met China.

Schrik om te praten
Een van de bewoners van de oude binnenstad van Lhasa vertelde aan de telefoon aan een verslaggever van The Times: ''Het is erg gevaarlijk in de stad. De Tibetanen vechten met de Chinezen in de straten. Ik kan niet verder praten, omdat ik bang ben.'' (hhm)

6 Straatrellen in Lhasa
Straatrellen in Lhasa
6 Rook torent boven de oude binnenstad van Lhasa uit.
Rook torent boven de oude binnenstad van Lhasa uit.
6 Markt in Lhasa
Markt in Lhasa
6
6

Lees meer