14
UNKNOWN

Dodental Love Parade loopt op tot 19 en ruim 300 gewonden

Het aantal dodelijke slachtoffers van de massapaniek die gisterennamiddag is uitgebroken tijdens de Love Parade in Duisburg is ondertussen opgelopen tot 19. Ze werden verpletterd toen er paniek uitbrak in een tunnel die leidde naar het festival. De hulpdiensten konden nog tien andere slachtoffers reanimeren. Onder de dodelijke slachtoffers zou zich ook een Nederlander bevinden.

Er is ook al sprake van meer dan 300 gewonden, zegt de politie. Dat aantal is sinds gisterenavond al flink opgelopen van 80 tot 342. Hoe erg de betrokken personen eraan toe zijn, is niet duidelijk. De nationaliteit van de dodelijke slachtoffers is nog niet gekend. Zeventien mensen stierven ter plaatse. Bezorgde familieleden kunnen terecht op het nummer 0049-203/94000.

Tunnel
De paniek ontstond toen toestromende bezoekers kwamen vast te zitten in dezelfde tunnel als mensen die het evenement wilden verlaten. Blijkbaar had de politie bezoekers terug naar buiten gestuurd toen het plein te vol geraakte. Getuigen hadden het over enkele duizenden mensen die vast raakten "in een ware heksenketel". Aanwezigen zeggen dat zij de politie op voorhand hadden verwittigd, maar dat hun waarschuwingen in de wind werden geslagen. "Geprogrammeerde chaos", noemde een aanwezige het gebrek aan organisatie.

Niet stilgelegd
Het festival werd niet stilgelegd omdat de organisatoren vreesden voor nieuwe paniek bij een massa-evacuatie. Wel werd het nabijgelegen treinstation tijdelijk afgesloten, omdat mensen in paniek tot op de sporen waren gevlucht. Ook de autostrade werd afgesloten omdat mensen daarop liepen. De meeste aanwezigen waren aanvankelijk niet op de hoogte van het drama. Degenen die nog op toegang stonden te wachten, zijn met luidsprekers opgeroepen naar huis te gaan. "Op het einde zeiden de organisatoren nog: 'We bedanken jullie voor deze mooie dag'", aldus een ooggetuige.

Bezoekers
De Love Parade is een van Europa's grootste elektronische muziekevenementen. Het event kent zijn oorsprong in Berlijn en kende daarna navolging in andere grote steden over de hele wereld. Er komen vaak tienduizenden deelnemers op af. In Duisburg waren honderdduizenden bezoekers, volgens de organisatie zelfs 1,4 miljoen, een mensenzee waarop de organisatie niet was voorbereid.

Onderzoek
De politie van Duisburg is begonnen met het zoeken naar de juiste oorzaak achter de massapaniek. Over mogelijk betrokken Belgen is er nog geen nieuws. Onder de doden is een 22-jarige Nederlander. Ook een Australiër zou het leven gelaten hebben in de paniek.

"In deze moeilijke uren gaan mijn gedachten uit naar de naasten van de slachtoffers", reageerde Duits bondskanselier Angela Merkel. "De jonge mensen kwamen om te feesten en in plaats daarvan vielen er doden en gewonden. Ik ben geschokt en bedroefd." De Love Parade, een van de 's werelds grootste elekromuziekevenementen, werd in 1989 in Berlijn opgestart. (sam/gb/belga)

14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN
14
UNKNOWN

Lees meer