4 Inwoners worden per boot geëvacueerd in de regio Fukushima.
REUTERS Inwoners worden per boot geëvacueerd in de regio Fukushima.

Dodental na tyfoon Hagibis loopt op tot 35 in Japan

Het aantal dodelijke slachtoffers van de tyfoon in Japan is al opgelopen tot 35. Nog eens elf anderen zijn vermist, melden lokake media. Zondagavond zijn 110.000 reddingswerkers ingezet om mensen te redden die vastzaten door de vele overstromingen.

“Momenteel doen 110.000 politieagenten, brandweerlieden, kustwachters en soldaten alles wat ze kunnen bij de zoek- en reddingsoperaties die de hele nacht zullen doorgaan”, verklaarde premier Shinzo Abe.

Hagibis (Filipijns voor ‘snel’), die aan land kwam aan het schiereiland Izu, raasde zaterdagavond lokale tijd door de regio van Tokio. In verschillende delen van het land die getroffen zijn door aardverschuivingen en overstromingen, zijn reddingsoperaties opgestart.

In de nacht van zaterdag op zondag kregen 4,4 miljoen mensen het bevel om hun woning te verlaten in het oosten en het noordoosten van het land. Onder hen ook 910.000 inwoners van de stad Kawasaki. Door de tyfoon was er hevige regenval en krachtige windstoten, waardoor residentiële wijken onder water liepen.

Om 9 uur lokale tijd (2 uur in België) bevond Hagibis zich boven de Stille Oceaan, voor de kust van het noordoosten van Japan. De tyfoon verplaatst zich in noordoostelijke richting aan 60 kilometer per uur met windsnelheden tot 142 kilometer per uur.

Het openbaar vervoer lag in grote delen van het land plat, maar komt inmiddels mondjesmaat op gang. Meer dan 800 binnenlandse vluchten van Japanse luchtvaartmaatschappijen zijn voor zondag geschrapt.

Ongeveer 7,3 miljoen mensen zijn geadviseerd naar veiliger oorden te vertrekken. In Japan kunnen mensen niet verplicht worden geëvacueerd. Honderdduizenden huishoudens zitten nog altijd zonder stroom.

4 Ook in het hart van Japan hield de tyfoon huis. Een dijkdoorbraak bij Nagano zorgde ervoor dat hele woonwijken onder water kwamen te staan.
AP Ook in het hart van Japan hield de tyfoon huis. Een dijkdoorbraak bij Nagano zorgde ervoor dat hele woonwijken onder water kwamen te staan.
4
AFP
4 De schade aan woningen in een buitenwijk van Tokio is groot.
AP De schade aan woningen in een buitenwijk van Tokio is groot.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer