Dodentol loopt op: al 274 doden geteld na mijnexplosie Turkije

Drie dagen nationale rouw afgekondigd

Na de explosie en brand in een mijn in Turkije zijn al zeker 274 mijnwerkers om het leven gekomen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Turkse ministerie van Energie. 450 kompels werden gered, zegt de uitbater van de mijn. Minister van Energie Taner Yildiz zei vanmorgen al dat de hoop om nog overlevenden terug te vinden slinkt. Op het moment van het ongeval bevonden zich 787 mijnwerkers onder de grond. Turkije heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het vuur dat ontstond na een explosie in elektriciteitsapparatuur is volgens de autoriteiten gedoofd. Volgens Taner Yildiz, Turks minister van Energie, is het koolstofmonoxidevergiftiging die de meeste dodelijke slachtoffers maakte. Er wordt zuurstof de mijn ingepompt om de overlevenden die nog vastzitten te helpen.

De mijn bevindt zich in Soma in de provincie Manisa, zo'n 450 kilometer ten westen van hoofdstad Ankara. Het ongeluk in de mijn gebeurde op 2 kilometer diepte, tijdens de aflossing. Daardoor was het aanvankelijk onduidelijk hoeveel vermisten er precies waren. Mijnwerkers zitten vast op ongeveer 4 kilometer afstand van de uitgang van de mijn.

De eigenaars van de mijn, Soma Komur Isletmeleri, zeggen dat er een onderzoek op weg was, maar dat het ongeval gebeurde ondanks "de grootste veiligheidsmaatregelen en voortdurende controles". "Onze grootste prioriteit is nu de mijnwerkers te bevrijden zodat ze herenigd kunnen worden met hun dierbaren", aldus de eigenaars in een mededeling.

Erdogan
Wanhopige families verzamelen zich intussen aan de uitgang van de mijn, waar lichamen van dode en gewonde kompels op brancards naar boven worden gebracht. Reddingswerkers trekken de lakens terug zodat familieleden de slachtoffers kunnen identificeren.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan stelde zijn reis naar Albanië uit en bezocht vandaag de plek van de ramp. Tientallen inwoners manifesteerden echter tegen zijn komst. Ze hadden het gemunt op zijn dienstwagen, die schoppen kreeg.

Ook elders in Turkije zijn mensen de straat opgegaan om hun woede te luchten over het ongeluk. Op sommige plaatsen kwam het tot botsingen met de politie. President Abdullah Gül drong aan op een grotere mobilisatie voor de reddingsoperatie.

Di Rupo
Ondertussen heeft premier Elio Di Rupo in naam van de Belgische regering zijn "oprechte medeleven" betuigd aan de families en naasten van de slachtoffers. De premier benadrukte "de diepe solidariteit van België met het Turkse volk" en stelt dat de regering klaar is om elke vraag van hulp van de Turkse autoriteiten te onderzoeken.

Ook vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betuigt zijn medeleven aan de families en vrienden van de slachtoffers. Hij spreekt de hoop uit dat zoveel mogelijk mijnwerkers kunnen worden gered.

Turks voetbal rouwt mee
De Turkse voetbalbond heeft alle wedstrijden die vandaag en morgen op het programma stonden naar een later te bepalen datum uitgesteld. Dat besliste de bond uit respect voor de vele slachtoffers van het mijnongeval in Soma.

Voor de wedstrijden die tussen vrijdag en zondag worden gespeeld, zal geen muziek weerklinken. Alle spelers zullen ook een zwarte rouwband dragen. Tevens zal een minuut stilte worden ingelast.

Mijnongevallen
In Turkije gebeuren vaker mijnongevallen. De grootste ramp vond in 1992 plaats in de provincie Zonguldak, toen bij een gasexplosie 263 mensen overleden.

8
AP
8
ANP
8 Een geredde mijnwerker wordt ondersteund door werkmakkers.
AP Een geredde mijnwerker wordt ondersteund door werkmakkers.
8
REUTERS
8
REUTERS
8
AP
8
REUTERS
8
EPA

Lees meer