REUTERS

Donald Trump: “Chinese regering stuurt troepen naar grens met Hongkong”

De Chinese regering is troepen naar de grens met Hongkong aan het sturen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdagavond getweet, op basis van verslagen van zijn inlichtingendiensten. 

Gisteren werd al een lange rij trucks van de Chinese paramilitaire politie-eenheid gesignaleerd in Shenzhen, een miljoenenstad aan de grens met Hongkong. Sommigen zagen die militaire oefening als een teken dat er nog extra mankracht zal worden ingezet tegen de manifestanten in de voormalige Britse kolonie. Het is niet duidelijk of Trump hierop doelt - hij deelde de beelden gisteren ook - of het in zijn tweet van dinsdagavond om nieuwe troepen gaat. (lees hieronder verder)

Het is al meer dan twee maanden onrustig in Hongkong. Het protest begon op 9 juni en focuste toen op een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. De betogers willen dat de wet echter definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals gebruikelijk.


De inwoners van Hongkong protesteren intussen ook tegen het geweld dat de politie tegen de manifestanten gebruikt. De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, heeft haar bezorgdheid daar al over uitgesproken en opgeroepen tot een onpartijdig onderzoek.

Onder meer op de luchthaven van Hongkong wordt de sfeer na vijf dagen van protesten steeds grimmiger.Het kwam dinsdagavond tot een confrontatie tussen de politie - die voor het eerst op de luchthaven arriveerde - en de manifestanten die de agenten de toegang probeerden te ontzeggen. Maar ook tussen de betogers onderling ontstaan er nu botsingen. 

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Van Limbergen

    Trump zou beter de hand in eigen boezem steken met wat hij daar uitvoert met zijn middeleeuwse muur en het mishandelen en bedriegen van de First Nations! Dat wordt allemaal oogluiokend toegelaten maar vergis je niet, deze man is een oorlogsstoker en racist.

  • Norbert Corten

    Vrijheid is één van de grootste waarden die wij allen bezitten in onze democratieën alleen beseffen wij niet allemaal hoe fragiel en kwetsbaar dit kostbaar goed is. Vrije meningsuiting bijvoorbeeld zoals dit forum is niet overal vanzelfsprekend veel jonge mensen zijn daar voor opgeofferd in beide wereldoorlogen om onze generatie en volgende te beschermen. Hopelijk blijft dit zo in de toekomst hoop en welvaart voor iedereen.

Lees meer