John Bolton is niet langer nationaal veiligheidsadviseur in het Witte Huis.
Photo News John Bolton is niet langer nationaal veiligheidsadviseur in het Witte Huis.

Donald Trump “ontslaat” nationaal veiligheidsadviseur John Bolton

Amerikaans president Donald Trump heeft zijn nationaal veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen. Dat meldt de Amerikaanse president op Twitter. Bolton stelt echter dat hij zelf zijn ontslag wilde indienen. Trump heeft Charlie Kupperman aangesteld als plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik heb John Bolton geïnformeerd dat zijn diensten niet langer nodig zijn in het Witte Huis”, zegt Trump. “Ik was het samen met velen in de regering sterk oneens met veel van zijn suggesties, en daarom heb ik hem om zijn ontslag gevraagd, dat hij me vanmorgen heeft gegeven. Ik denk John voor zijn diensten. Ik zal volgende week een nieuwe nationale veiligheidsadviseur aanstellen.”

John Bolton brengt op Twitter een ander verhaal. Hij heeft gisteren zelf zijn ontslag aangeboden, zo schrijft hij, maar de president stelde voor om de zaak vandaag te bespreken. 

De 70-jarige Bolton, die sinds april 2018 aan de slag was in het Witte Huis, was al de derde nationale veiligheidsadviseur onder Trump. Eerder stapten Michael Flynn (na amper 24 dagen) en H.R. McMaster ook al op. 

Charlie Kupperman werd aangesteld als de tijdelijke opvolger van Bolton. Hij is een gewezen topman bij Boeing en Lockheed Martin en was de rechterhand van Bolton sinds het begin van het jaar.

Hogan Gidley, woordvoerder van de regering, bevestigde de aanstelling. “Er is hier geen enkel probleem, ze kwamen gewoon niet overeen op sommige kwesties”, zei hij ook.

Havik

Bolton geldt als een hardliner en voorstander van een regimewissel in Iran. Hij zat ook achter het harde beleid tegen Venezuela. Volgens Amerikaanse media waren er ook meningsverschillen tussen Trump en Bolton over Afghanistan. Zo was Bolton gekant tegen de geheime ontmoeting die Trump afgelopen zondag had gepland met vertegenwoordigers van de taliban in Camp David. Trump annuleerde die ontmoeting uiteindelijk. Hij deed dat naar eigen zeggen omdat de taliban in Kabul een dodelijke aanslag hadden gepleegd. Daarbij vielen twaalf doden, onder wie een Amerikaanse soldaat.

Amerikaanse media berichtten de afgelopen weken dat Bolton en Trump een bittere strijd leverden over de aanpak van Afghanistan. Trump wil ook betere betrekkingen met Rusland, tegen het advies van mensen uit het establishment. Weliswaar zijn de betrekkingen met Rusland erg gespannen en heeft de huidige Amerikaanse regering de sancties op Moskou verhoogd.

Trump had eerder al gehint op zijn meningsverschillen met Bolton over het buitenlandse beleid. “John Bolton is een absolute havik. Als het aan hem lag, zou hij het tegen de hele wereld in een keer opnemen”, zei de president aan zender NBC in juni. Het botste ook regelmatig tussen Bolton en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Onverwacht

Toch kwam het ontslag van Bolton als een verrassing. Trumps tweet kwam ongeveer een uur voordat de nationale veiligheidsadviseur samen met minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Financiën Steve Mnuchin een persbriefing zou geven in het Witte Huis.

Bolton stamt uit de afdeling binnen de Republikeinse partij die meer aansluit bij het beleid van de regering onder George W. Bush, waar hij ook deel van was. Toen hij niet in de regering werkte, was hij actief voor conservatieve denktanken.

Duiventil van het Witte Huis

Sinds Trump aan de macht kwam, vonden er ongewoon veel personeelswissels plaats in de regering. Jim Mattis stapte zo eind vorig jaar op als minister van Defensie, uit onenigheid met Trump over Syrië. De president ontsloeg ook Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken en Jeff Sessions als minister van Justitie. Daarnaast is Trump al toe aan zijn zevende communicatieverantwoordelijke en stuurde hij al twee stafchefs de laan uit. 

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Pintens

    Trump weet van geen kanten wie hij allemaal al benoemd en "ontslagen" heeft. Bij hun benoeming waren ze allemaal, zonder uitzondering, de beste, slimste en meest gewéldige mensen in zijn entourage ... tot blijkt dat een verstandig mens (niet Trump) komt zeggen dat er met zijn favorieten iets niet helemaal in de haak is (niks dus)

  • Gerry Cle

    Toen hij Bolton benoemde wist Trump goed dat het een 'hardliner' was. Het lijkt wel of hij die gekken alleen maar benoemd heeft om zelf gematigd over te komen. Nu Bolton zelf wilde opstappen speelt Trump het spelletje dat hijzelf beslist heeft om Bolton te ontslaan.

Lees meer