2 Theresa May
Photo News Theresa May

Doodsteek voor Britse regering-May: Ierse unionisten dreigen hun steun op te zeggen

De ultraconservatieve Noord-Ierse partij DUP dreigt ermee de steun voor de Britse premier Theresa May in het parlement op te zeggen, als ze toelaat dat er administratieve controles komen tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Als May daarna een vertrouwensstemming verliest, dreigen vervroegde verkiezingen.

De Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier herhaalde het gisteren nog eens: de brexit zal administratieve controles tussen Noord-Ierland en de rest van Groot-Brittannië met zich meebrengen. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk sluiten een fysieke grens op het Ierse eiland immers uit. "Wat arriveert in Noord-Ierland, arriveert ook in de Europese interne markt. Er zullen dus administratieve procedures komen, die vandaag nog niet bestaan", klonk het op een bijeenkomst met bedrijfsleiders. Dat wil de Noord-Ierse partij DUP dus niet. 

Voorlopig heeft de Britse premier May het compromisvoorstel altijd verworpen, maar DUP vreest dat ze toch zal toegeven. De partij wil niet dat Noord-Ierland anders wordt behandeld dan de rest van het land, en dreigt nu om hun steun op te zegen als May zo'n regeling zou aanvaarden: 
"Als Theresa May de draconische eisen van de EU aanvaardt, stelt ze zichzelf bloot aan een parlementaire nederlaag."

De doodsteek

De tien DUP-parlementsleden helpen de regering van May aan een meerderheid in het Britse parlement, en zouden er later deze maand voor kunnen zorgen dat de begroting wordt afgekeurd. Dat zou wel eens de doodsteek voor de regering-May kunnen betekenen, als ze een daarop volgende vertrouwensstemming verliest.

2 Leden van de Noord-Ierse partij DUP.
AFP Leden van de Noord-Ierse partij DUP.

Cruciale Europese top

Vandaag vergadert May met haar topministers over de onderhandelingen in Brussel, volgende week staat een cruciale Europese top op het programma. Zijzelf beweert niet akkoord te gaan met een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland. 

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jef Heffens

    Europa zit zichzelf kapot te kibbelen en intussen verdienen de Russen en de Chinezen miljarden en miljard aan kerncentrale die ze overal neerpoten. Europa is aan versneld tempo irrelevant aan het worden in de wereld en zichzelf aan het vernietigen terwijl de meesten denken dat ze het centrum van de wereld zijn omdat ze veel NGO's hebben die goede werken doen. De realiteit is da China een perceptie schept en er meer uithaalt (miljarden, miljarden, miljarden) dan naïef Europa.

  • Kristof verbeeck

    Ik lig nu al plat van het lachen en ze zitten nog steeds in de EU Het is simpel Ofwel een grens met Ierland Of anders ierland ook uit de EU (MAAR met honderden buitenlandse bedrijven die uit Ierland vertrekken) Of Noord Ierland die bij de EU komt en uit het VK Of je roept een nieuw referendum in zonder de leugens van voorheen Of je aanvaard de gevolgen en je laat een grens toe Dit laatste lijkt me zeer onwaarschijnlijk

Lees meer