AP

Doodstraf voor verkrachters van een persfotografe in India

De verkrachters van een persfotografe en een medewerkster van een telefooncentrale in Mumbai zijn ter dood veroordeelde. Het is de eerste keer sinds de verstrenging van de wetgeving een jaar geleden, dat daders van een meervoudige verkrachting in India de hoogste straf krijgen. Dat maakte de nieuwszender NDTV vrijdag bekend. De strenge straffen voor seksdelinquenten werden beslist na de groepsverkrachting in een bus in New Delhi, die het land opschrikte en tot vele protesten leidde.

Vier mannen hadden de fotografe in augustus vorig jaar in een fabrieksruïne in het centrum van Mumbai aangevallen. Toen de media er over berichtte, meldde de telefoniste zich en verklaarde dat ze enkele weken eerder op dezelfde plaats seksueel was misbruikt. Drie van de vier mannen werden in beide gevallen schuldig bevonden. Het vonnis is nog niet rechtsgeldig.

"Elke mildere straf was in dit geval een aanfluiting van de rechtspraak. Levenslang was niet genoeg, dat zou ontoereikend zijn geweest", citeerde NDTV de rechtbank. Andere rechtsdeskundigen zijn echter van mening dat de nieuwe wet enkel zou toegepast worden als daders van een nieuwe verkrachting, na het het uitzitten van hun eerdere straf, ter dood veroordeeld konden worden.

Lees meer