3
Bernd Thissen/dpa

Dortmund evacueert 14.000 inwoners voor opgraven van vier bommen uit WO II

In de Duitse stad Dortmund zijn zondag ongeveer 14.000 mensen uit hun huizen geëvacueerd voor het opgraven van vier bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat melden Duitse media.

De bommen bevonden zich op twee plaatsen. Twee ervan zijn onontplofte explosieven uit WOII. De zones waar de bommen werden ontdekt, zijn hermetisch afgesloten met containers. Er bevinden zich ook twee ziekenhuizen in de zones en die werden volledig ontruimd. Alle patiënten vonden onderdak in andere ziekenhuizen.

Station

Voorts is de hoofdingang van het belangrijkste station afgesloten. Een deel van het treinverkeer wordt zondagmiddag omgeleid. Speciale eenheden gaan de bommen zondagmiddag ontmantelen. 


Wie in een straal van 500 meter rond een van de verdachte plekken woont, moest om 8 uur zijn of haar huis verlaten. Ook de bewoners van twee bejaardentehuizen zijn in veiligheid gebracht. Voor mensen die niet bij familie en vrienden terecht konden, is in een school een opvang ingericht. Daar maken rond de 90 mensen gebruik van, meldt de gemeente Dortmund. (Lees hieronder verder)

3 Een muur van containers wordt opgebouwd in Dortmund om huizen te beschermen tegen de WOII-bommen.
AFP Een muur van containers wordt opgebouwd in Dortmund om huizen te beschermen tegen de WOII-bommen.
3 Een muur van containers wordt opgebouwd in Dortmund om huizen te beschermen tegen de WOII-bommen.
AFP Een muur van containers wordt opgebouwd in Dortmund om huizen te beschermen tegen de WOII-bommen.

In een verklaring schreef het stadsbestuur vier plaatsen te hebben gevonden waar niet-ontplofte bommen konden liggen die door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedropt. De vermoedens zijn gebaseerd op “afwijkingen” die tijdens bouwprojecten zijn ontdekt. “Alleen opgraven kan het bestaan van de bommen bevestigen’', aldus de stad.

Dortmund is de grootste stad in het Ruhrgebied. Vanwege de industrie in dat gebied lieten de geallieerden daar in de oorlog verschillende keren hun bommen vallen. In Duitsland worden vaker niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Zo werden in 2017 65.000 mensen geëvacueerd in de grootste operatie in zijn soort sinds 1945, toen in Frankfurt een enorme Britse bom van 1,4 ton werd ontdekt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer